Com si d'un estudiant es tractàs, els especialistes, liderats per l'arquitecte José Luis González i per l'enginyer Pere Roca Fabregat, comparen la Seu amb "un alumne amb qualificacions excel·lents però que, per continuar igual, encara ha d'estudiar més". Per arribar a aquesta conclusió, que no és ni molt manco l'única del treball presentat, l'equip ha fet una feina conjunta per completar una investigació en l'àmbit de coeixement històric dels materials i l'estructura de la Seu.
L'estudi, encarregat pel Ministeri de Cultura i dut a terme per la Càtedra Fundació Miquel Llabrés Feliu, la Politècnica de Catalunya i la Universitat de Barcelona, ha estat complicat, perquè es tracta d'un edifici "extraordinàriament singular, de grans dimensions i un dels més importants per la mida (més de 6.600 m2) i l'esveltesa dels elements estructurals. Ens trobam davant un conjunt sense precedents a la seva època, molt agosarat", indiquen els experts.
700 anys d'estabilitat
Per formular un diagnòstic sobre l'estabilitat de la Seu, els estudiosos havien de "comprendre els fonaments i el conjunt de la construcció, d'una altura comparable a la de la catedral de Milà i amb pilars més prims i esvelts". La conclusió és que "l'estructura és molt estable i tot fa preveure que continuarà dreta molts de segles més". Serà així tot i les deformacions i les fissures evidents que presenten les columnes i les voltes, que "són una relíquia del mateix procés constructiu, anteriors al segle XVIII i no relacionades amb problemes ara en tractament".
El treball també parla de la salinitat dels materials i n'afirma que no ve de la brisa marina, com molta gent creu, sinó que és deguda "al transport marítim de les pedres emprades per bastir el temple". Continuant amb efectes naturals, què passaria si un moviment sísmic sacsejàs l'Illa? Doncs, com afirmà fa sis segles Guillem Sagrera, "l'edifici resistirà els vents i els terratrèmols si són com els que jo he vist aquí". Amb l'estudi a la mà, ara cal "mantenir-ne vigilada l'estructura i que l'alumne continuï estudiant per mantenir-se dins l'excel·lent".
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Idò ara és quan tenc por que se'n pugi enderrocar en qualsevol moment. Només falta mirar el que ha passat amb lo dit pels 'técnics' sobre la grip A. Ara sobren un fotimer de milions de vaccins (que diria en Bibiloni)