Ja ho diuen les padrines que contra el fred no hi ha res com una camilla ben vestida. I és potser gràcies a aquesta saviesa popular que ahir, durant la segona jornada de la Setmana de cultura artesana i tradicional, organitzada per l'Ajuntament de Palma, un improvisat braser darrere el taulell fou el protagonista principal. El mal temps, i vista l'experiència del dia anterior, féu suspendre les activitats escolars programades per al dematí. "Ahir (dilluns per al lector) els infants varen acabar ben banyats i morts de fred", recordava una de les monitores, Àfrica Clar, "i avui dematí les escoles ja no han vingut". De fet, durant tota la setmana, a l'envelat instal·lat al parc de la Mar, s'hi fan tallers adreçats a les escoles de juguetes, ceràmica, gaiatos, pintura, llata, cuir i de cordar cadires, entre molts d'altres.
Miquel Barceló, un dels pocs artesans que queden a l'Illa expert en l'elaboració de gaiatos, recordava com "als menuts els agrada molt fer coses amb les mans i, si s'ho poden endur a casa, se'n van contentíssims. És clar que sempre n'hi ha algun que passa del tema, però a la majoria els agrada". A la Setmana artesana i tradicional, s'hi han apuntat més de vuit-cents alumnes, de 3r a 6è de Primària, procedents de set col·legis de Palma i tres de la Part Forana. Després del poc afortunat dematí, la pluja de l'horabaixa tampoc no animà gaire ciutadans a participar en el taller de gerreria, que impartia Francisco Gomàs. Tot i això, els que hi eren pogueren gaudir del plaer de ficar les mans dins el fang i fer girar el torn per obtenir un formós cendrer o un platet per posar-hi olives. "Pareixia més fàcil. I és ben difícil això", comentava uns dels joves que s'animà a provar-ho per primera vegada. Aquestes demostracions són gratuïtes i no necessiten inscripció prèvia. Els propers dies, a les 18 hores, s'hi podran fer tallers de ceràmica i juguetes.
Més enllà d'aquestes activitats a la Setmana artesana i tradicional hi ha també un petit mercadet de productes a fi que els artesans que hi participen no només transmetin els seus coneixements, sinó que també hi puguin mostrar la feina. Albert Muñoz atenia ahir en una parada en representació del col·lectiu de mestres d'Aixa. "Som aquí per fer un poc de propaganda de la nostra empresa i mostrar un poc quines són les eines que feim servir i, si de passada, podem vendre alguna politja, millor". És ja entrada la fosca, quan més necessitat hi ha de vèncer el fred, que el recinte s'anima. Cada dia, devers les vuit, hi ha una conferència i més tard, música i ball de bot. Una taverna és l'encarregada d'oferir el menjar i beure. Més coca-coles i cerveses que no beuratges tradicionals, però en definitiva una opció més per completar el recinte. La Setmana de la cultura artesana i tradicional s'allargarà fins diumenge i serà durant el cap de setmana, si el temps ho permet, que es podrà gaudir de tallers, cercaviles i actuacions adreçades a tota la família.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.