TW
0

La casa de subhastes Christie's de Londres va col·locar en el número 1 del seu top ten de vendes el gabinet de Lluís XVI atribuït a Domenico Gucci i fins ahir propietat de la família March Cencillo. La peça, valorada en 4,3 milions d'euros, va ser l'estrella de la licitació gràcies al fet que un comprador anònim la va adquirir per 5.021.301 euros.

Aquest èxit, però, no ha estat marcat per la polèmica que ha envoltat la peça des que s'anuncià que sortia de l'Estat espanyol. "El Ministeri de Cultura no li hauria d'haver donat l'exportabilitat, ja que és un bé catalogat", apuntà el director insular de Patrimoni del Consell de Mallorca, Biel Cerdà.

El procediment per poder vendre aquest tipus d'objectes és sempre el mateix: el bé catalogat ha de demanar l'exportabilitat per vendre's a l'estranger al Ministeri de Cultura i aquest sol·licita el consentiment a Patrimoni de la comunitat on resideix el bé. "En aquest cas, Madrid li va donar l'exportabilitat sense consultar-nos-ho, per la qual cosa estam molt dolguts amb la institució", apuntà Cerdà, qui assenyalà amb ironia que "com a mínim han fet un bon negoci en temps de crisi". "Això no passa amb les obres de Miró, però tractant-se dels March, el Ministeri ha actuat de manera diferent", afegí. "Els propietaris sabien que no podien moure la peça amb nosaltres i per això acudiren al Ministeri, que ha demostrat molt poca sensibilitat i una nul·la col·laboració amb Patrimoni", sentencià.

Un cop venuda la peça, s'ha d'informar el departament de Patrimoni de qui n'és el comprador i on es durà el bé. "Ara encara continuen oberts els expedients que tenim en contra dels venedors per falta lleu", precisà Cerdà.