Una analitica amb gasos i una endoscòpia mostren l'estat de les restes del monarca català. | MRCDHT

TW
0

La tomba de Pere II el Gran, fill de Jaume I, és l'única de la Corona catalana que no ha estat profanada. Així ho indiquen els primers informes d'inspecció i anàlisi realitzats al fèretre del monarca, la qual cosa suposaria que "podria aportar dades inèdites sobre el rei". El Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat anuncià ahir que restaurarà les tombes reials del monestir de Santes Creus (Tarragona. Uns sarcòfags que daten del segle XIV i on estan enterrats els reis Pere II el Gran i Jaume II i la seva esposa, Blanca d'Anjou, a més de l'almirall Roger de Llúria. En un primer treball, s'obrirà el fèretre de Pere II (València 1240- Vilafranca del Penedès, 1285), fill del Conqueridor i Violant d'Hongria i germà del rei de Mallorca Jaume II.

"Sembla que seria l'única tomba reial de la Corona d'època medieval que no ha estat profanada i, per tant, ens podria aportar dades inèdites", explicà ahir el conseller català Joan Manuel Tresserres. Això s'ha constatat després d'una analítica de gasos i una endoscòpia amb una petita càmera dins el sepulcre, que ha demostrat que, encara que hi hagué intentents d'obrir-la, la tomba continua intacta des de fa set-cents anys. Les imatges hi mostren la presència de restes humanes cobertes d'un teixit i contingudes dins una estructura de taüt, probablement de fusta i sense tapadora. Les fotografies també hi poden fer intuir la presència d'un crani i d'un possible casc.

Reconstrucció facial

El projecte preveu obrir la tomba, cosa que suposarà "una oportunitat única per obtenir dades sense precedents sobre la vida i el físic del rei" a través del seu ADN, les característiques físiques, les malalties que patí, la causa de la seva mort i què menjava. A més, tenen pensat obtenir un perfil genèric del monarca que servirà per intentar demostrar si les restes que es conserven al monestir de Poblet pertanyen o no a Jaume I. Els dubtes sobre l'autenticitat de les despulles són deguts al fet que els partenons dels reis de la Corona catalana -llevat del de Pere II- foren sequejats durant el segle XIX i les restes de certs monarques es mesclaren o dispersaren.
També s'empraran les noves tecnologies per procedir a una reconstrucció facial del rei, que fou enterrat com un emperador en un "sepulcre molt sofisticat" elaborat en època antiga, probablement amb pedra provinent d'Egipte, i dels quals sols se'n coneix una desena en tot Europa.