Amb només trenta anys, Mashavave ja sap el que és ser amenaçada i perseguida pel seu Govern. El motiu és expressar les seves idees, que no són cap altres que la defensa dels drets humans.
La repressió, que la portà dues vegades a la presó, i la vulneració continuada de la llibertat d'expressió feren que la jove periodista se n'anàs de la seva terra l'any 2005. Amb els seus articles, "només volia un país amb igualtat de condicions per a l'home i la dona, i amb llibertat d'expressió, d'associació, o simplement on les mares no s'hagin de prostituir per donar de menjar als fills, als quals no poden dur a escola perquè l'ensenyament ja no és gratuït", assenyalà.
Actualment la situació a Zimbabue és "crítica" apunta i "amb Robert Mugabe han empitjorat les coses. La situació repressiva ja va començar el 1982 amb la independència del país, llavors 20.000 persones foren assassinades per motius polítics", afegí la periodista.
La primera destinació de Mashavave fou Alemanya fa quatre anys, on entrà a formar part del programa d'"Escriptor refugiat" i així a la Xarxa de ciutats refugi, de la qual ara forma part Palma. "D'ençà que som fora de Zimbabue puc escriure més lliurement que els meus companys que hi han quedat", manifestà la jove. "Al meu país la manca de llibertat és tan forta que hi ha joves adoctrinats per espiar, i mai no et pots posicionar en contra del govern o criticar-lo, perquè pots acabar empresonat o expulsat", indicà.
La segona escala de la periodista, que no ha deixat de col·laborar amb diaris digitals de Zimbabue ni d'investigar sobre els drets humans o el paper de la dona africana arreu, fou Itàlia. "A Roma vaig interessar-me per les dones estrangeres, de fora de la Unió Europea, que acudien a l'hospital i vaig veure que moltes ho feien per avortaments o maltractament. Llavors vaig dur a terme una recerca sobre com aquestes situacions afecten les dones", contà Mashavave.
Tercera aturada: Palma
La fugida obligada de Zimbabue, un país amb una esperança de vida de 35 anys per a les dones i de 40 per als homes "per culpa de la pobresa i la sida", ha fet que Mashavave aterri a Palma. Aquí serà durant dos anys i treballarà en les seves investigacions i articles. Entre aquestes, hi inclou un estudi sobre la comunitat de dones afroamericanes a l'Illa.
"Té l'objectiu de sensibilitzar la societat sobre la llibertat d'expressió, els valors democràtics i la solidaritat internacional, com tambçe fer saber a la nostra comunitat el que es viu a Zimbabue i com afecta la manca de llibertat, una situació que no ens queda tan enfora en el temps", assegurà la regidora de Cultura de Cort, Nanda Ramon, recordant l'exili que molts dels nostres escriptors en llengua catalana van haver de viure arran de la dictadura franquista. Al llarg de dos anys, Ciutat garantirà que Mashavave pugui desenvolupar la seva creativitat literària, que ja comença a plasmar-se en un llibre autobiogràfic, i afavorirà l'intercanvi cultural entre el seu bagatge cultural i el del país d'acollida.
Mashavave fa un mes i escaig que és entre nosaltres, però, "abans de posar-me a fer feina, cal que aprengui una mica millor el vostre idioma", conclogué la periodista.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Molt bona iniciativa del Pen i de la ciutat. Aquest dictador de Zimbawe hauria de ser tret del poder. Es una vergonya el que passa a aquest país en el segle 21. M'han dit que ja ha començat a estudiar català. Enhorabona.