Va començar a estudiar teatre a Irlanda a 14 anys; més tard es va establir a Londres i, a 30 anys, ja va fer el bot cap als Estats Units. Malgrat el seu rodatge damunt l'escenari, el paper que el llançà a la fama fou el de Miles O'Bryen a la sèrie de televisió Star Trek: la nova generació, personatge que interpretà durant set anys i també al cinema. L'irlandès, habitual de Sóller, on té una casa, acompanyat amb qui ell mateix definí com el seu "amic, director, representant a Mallorca i traductor", Toni Bestard, compartí ahir la seva experiència amb un grup d'alumnes de l'Escola d'Art Dramàtic de les Illes Balears (Esadib) dins el cicle "L'ofici de l'actor".
Heu nascut actor o us n'heu fet?
Hi ha una mica de tot. Crec que és necessari un aprenentatge per esdevenir actor, però cal tenir talent, ganes i esforçar-se al màxim, perquè d'una escola amb centenars d'alumnes seran ben pocs els qui puguin viure de la carrera interpretativa. Pens que les escoles d'art dramàtic serveixen perquè els estudiants es coneguin a ells mateixos i, després d'uns anys aïllats del món professional, es contestin sincerament la pregunta de si serveixen per ser actors o actrius.
Sou d'aquells que segueixen un mètode per preparar-se un personatge?
No. Crec que actuar és un art i no té cap fórmula matemàtica que t'ajudi a fer-ho millor. Cada paper és un món i per enfrontar-me a cada personatge empr diferents tècniques, segons el que cadascun em demani. Allò que més m'ajuda a preparar un personatge és disposar d'un bon guió. El director també és important per a una bona interpretació.
Al llarg de la vostra carrera heu participat en grans muntatges com L'últim mohicà i Con Air, i en films de menor pressupost com Cafè irlandès i La camioneta. Per què us guiau?
Sempre pel contingut, però he de mantenir una família... De fet, de les grans produccions en què he participat, allò que més m'ha agradat és el sou. No estic en contra dels grans muntatges, però com a actor m'enriqueix més treballar en films petits, perquè és més agraït.
Heu fet més de 200 capítols d'Star Trek. Mai no heu tingut por d'encasellar-vos?
Vaig tenir la sort de fer-me amic del productor executiu de la sèrie i, mentre rodàvem, si per una altra banda tenia un bon paper a les mans, no em posaven problemes per partir un temps de la sèrie, rodar la pel·lícula i tornar en haver-la acabada. Als alumnes de l'escola els diria que és important fer-se amic dels productors (rialles).
De tots els directors amb qui heu treballat, quin triau?
John Huston, òbviament. Amb qui he treballat molt ha estat amb Stefen Frears i, malgrat que té pel·lícules que no m'agraden, crec que ha fet coses molt bones i com a actor et fa la vida molt fàcil. També he de destacar el mallorquí Toni Bestard, que és un excel·lent curtmetratgista i estic segur que ja està preparat per fer el bot als llargmetratges. Bestard desborda talent.
En quin paper us veurem properament?
La setmana passada vaig començar a rodar Conspirator, dirigida per Robert Redford i en què interpret un jutge que s'encarrega del judici sobre l'assassinat d'Abraham Lincoln. El gener del 2010 començaré a rodar un film a Irlanda i el mes de maig, si tot va així com toca, està previst que comenci l'enregistrament aquí a Mallorca d'El perfecto desconocido de Bestard.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.