TW
0

Just ahir arribava a les botigues El Testament d'Alcestis, el llibre de Miquel de Palol que, ara fa un poquet més d'un any s'endugué els 70.000 euros del premi Mallorca de literatura. Amb una fotografia de Burt Lancaster i Ava Gadner a la portada, "imatge que he escollit perquè aporta un punt d'heroïcitat femenina bastant exultant i dins el llibre hi ha una d'aquestes heroïnes", Miquel de Palol ens transporta fins a Can Pagés de Dalt. Allà, un grup de persones es reuneix per celebrar-hi el joc de la transportació, un ritual que queda trastocat, o no, quan, de bon dematí, apareix el cadàver d'una de les seves convidades. Més enllà del joc del qual parla Palol, el llibre esdevé també un joc per al lector, ja que s'entra en una mena de doble via entre allò que passa dins la casa i allò que succeeix a l'exterior.

"No crec que sigui un llibre enrevesat", manifestà l'autor. "És que ha arribat un moment en què la gent s'ha acostumat a menjar hamburgueses del McDonalds i aquest no és precisament un llibre que t'ho doni tot mastegat. Diguéssim que requereix posar en funcionament alguna neurona més que les necessaries per sumar dos i dos", afegí. De la versió presentada als premis Mallorca, amb la qual finalment ha publicat Empúries, hi ha alguna diferència que afectarà la llargària de l'obra, que se'n va fins a les 680 pàgines. "Aquest any, més que polir el llibre, allò que he fet és tornar-lo a l'estat original, ja que, segons les bases del premi, no podia passar de 300 pàgines i l'original era bastant més extens". Tot i això, Palou aclareix que "no deixa de ser el mateix llibre" i féu broma dient que "tinc aquest defecte jo, faig llibres contundents".

Una de les peculiaritats del premi Mallorca és que no està lligat a cap editorial (tot i que fins ara havia Moll estat l'encarregada de publicar-ne totes les obres guanyadores). Palol, però, s'ha decidit per Empúries. "És on m'he trobat més a gust en una barreja de raons objectives i sentimentals i on, curiosament, encara no tenia cap llibre publicat". Miquel de Palol es convertí en el tercer guanyador del premi Mallorca de narrativa després de Manuel Baxaulí i Ignasi Mora. Cal recordar que el primer any, el premi va quedar desert i que enguany la beneficiada ha estat la sollerica Rosa Maria Colom.

Per als joves

Recent sortida de la impremta és també La relativitat d'anomenar-se Albert, de l'escriptora valenciana Gemma Pasqual, que s'endugué el premi de literatura infantil i juvenil que l'any passat es convocava per primera vegada. "Va ser molt emocionant guanyar la primera edició del Mallorca. Per mi és molt important tenir aquest guardó en el meu palmarès", confessà l'escriptora. A l'hora de la publicació, Pasqual es decantà per Barcanova, amb qui ja havia treballat anteriorment amb obres com Llàgrimes sobre Bagdad i Les aventures de Roger lo Pelat, malgrat que hi havia altres opcions damunt la taula. "Sóc molt fidel i no m'agrada diversificar", afegí la guanyadora del premi Mallorca de narrativa infantil i juvenil.

D'altra banda, Pasqual també comentà la "responsabilitat" que té a l'hora de dirigir-se a un públic juvenil. "Són joves que no estan formats però que els pots parlar de tot", sentencià l'escriptora. A més, l'autora valenciana subratllà que és "molt gratificant" saber que als joves els ha agradat la seva narrativa. "Sóc privilegiada i crec en la literatura de gènere", emfatitzà Pasqual. La relativitat d'anomenar-se Albert gira entorn un rodamón alemany que pensa que és Einstein i un grup d'amics que l'acullen. En aquesta història també hi té espai la Guerra Civil i la repressió franquista.

La poesia s'hi avançà

Però, el més matiner de tots fou Bernat Nadal, que ja al mes de març publicà, a través de l'editorial Moll, La Carn que cruix, premi Mallorca de poesia 2008 i que així va arribar a temps a un dels dies litaris més importants de l'any: el de Sant Jordi.