TW
0

Ja ho diu la dita: "Com més n'hi hagi, millor". Avui dia, aquest refrany ha passat a ser gairebé la filosofia del món editorial, el qual no deixa de treure títols de tota casta per acontentar el públic i, sobretot, vendre.
Però, què passa amb totes aquelles obres que no han tingut el ressò esperat? Queden durant anys i panys als comerços fins que algú hi arriba i les redescobreix? Les respostes habituals solen adreçar-se al retornament de les obres a les naus de les editorials. Des de la llibreria Embat, la propietària de l'establiment, Glòria Forteza, comentà que cada vegada s'hi miren més a l'hora d'elegir les novetats literàries. "Deixam un marge de temps de prop de mig any per tornar el llibre a l'editorial si no ha funcionat", aclarí Forteza. "No es pot respondre a tot el que s'edita. Per tant, els llibreters seleccionam segons el nostre criteri", comentà Ramona Pérez, de la llibreria Àgora.

"Cada obra és una sorpresa, no es pot saber mai en certesa si funcionarà. És quasi una qüestió astrològica", afirmà l'editor Lleonard Muntaner. La seva editorial engega un procés de treball laboriós a l'hora de publicar un llibre que passa per fases de creació, correcció, maquetació, impressió i distribució. El pas final és la sortida de l'obra al mercat. Muntaner manifestà que normalment l'espera per veure si funciona un títol és d'un any. "A l'àmbit comercial, tots els volums tenen fortuna, però n'hi ha que la tenen bona i d'altres dolenta", sentencià l'editor. No obstant això, Muntaner afegí que la resposta comercial no sempre té a veure amb la qualitat literària.
Amb setanta cinc anys de tasca, l'editorial Moll intenta complir l'objectiu de vendre tota la tirada dels exemplars impresos i, fins i tot, tenir l'ocasió de reeditar-los. L'administrador de l'editorial, Antoni Moll, afirmà que la part més trista del negoci és quan el llibre torna al magatzem, perquè no hi ha hagut recepció entre els lectors. De tota manera, Moll manifestà que, de vegades, "una venda petita d'una obra darrere una altra pot convertir-se en una de gran".

Els destins

Després d'un temps sense que cap lector no compri els llibres més oblidats, aquests solen tornar al magatzem de les editorials. Des de Moll, asseguraren que la meitat de l'espai de la nau és per a aquests títols. "Tenim llibres de l'any 34 de la col·lecció Les Illes d'Or", comentà l'administrador, qui confirmà que no destrueixen el producte perquè ho consideren "donar una sortida poc digna al llibre." D'altra banda, Lleonard Muntaner explicà que "un llibre ha de deixar espai a un altre". Per aquest motiu, si al magatzem ja no hi ha espai, la darrera alternativa que queda és destruir el llibre, convertint-lo en pasta de paper i tornant, d'alguna manera, a començar el cicle literari.