Nanda Ramon, al seu despatx, davant la sèrie Contes de mà. | T. Ayuga

TW
0

Basta sortir al carrer per veure que Palma s'ha convertit en un focus multicultural de primer ordre. L'Ajuntament, conscient de l'escenari, té en marxa diferents plans d'integració social, un dels quals començarà a caminar diumenge gràcies a la col·laboració entre dBalears i l'ens municipal amb el projecte Contes de mà. "T'adones que un adult té ganes d'integrar-se i d'aprendre el català quan té fills: quan els infants van a escola i veuen que, per relacionar-se amb els altres pares i fins i tot per ajudar-los a fer els deures, necessiten el català", afirma Nanda Ramon, regidora de Cultura i Normalització Lingüística de Cort.

Per tot plegat, la col·lecció de relats infantils d'arreu del món que, a partir de diumenge, regalarà aquest diari es converteix en una "eina perfecta" per integrar pares i fills immigrants a la nostra societat i per conèixer, també, les noves cultures que ens envolten. "Fer un recorregut per totes era impossible: a Mallorca es deuen parlar més de 150 llengües ara mateix", puntualitza Ramon. "Al final, hem optat per agafar les setze cultures més presents a la nostra ciutat i elaborar un material atractiu i didàctic que puguin treballar directament els infants i les famílies, tant els autòctons com els qui han vingut de fora", aclareix.

Cal recordar que els contes incorporen una versió en català i una altra en la llengua original, com també una pàgina informativa sobre el país en qüestió. La feina amb els immigrants, reconeix Ramon, "és molt engrescadora, però hi ha tantes coses a fer i tant pocs recursos, que de vegades et desanimes". Tot i això, "és ver que quan s'incideix de manera continuada en un determinat segment, la resposta és bona. Quan tu fas coses, la resposta sempre és positiva. En tots els cursos que organitzam, sempre tenim més demanda que oferta", manifesta Ramon.

Més enllà dels contes

Les setze narracions infantils de tot el món ofereixen a famílies i a educadors tot un ventall de possibilitats. "Per la manera d'estar tractat i per la llargada, és un material que es presta molt per poder-hi treballar", informa la regidora. Tant és així, que des de l'Ajuntament ja han començat a elaborar el projecte per convertir aquestes 16 històries en una sèrie de dibuixos animats. També es preveu una activitat de contacontes (amb una persona mallorquina i una altra del país en qüestió) per diferents barriades de Palma.