L'expressió corejada durant els anys noranta per centenars de joves: "Festa sí, lluita també", s'adiu a la perfecció amb el treball de la Comissió de festes de Santa Maria. Es tracta d'una tasca que un grup de joves de Formentera iniciaren fa vint anys i que s'ha convertit en un referent de la cultura popular pitiüsa. Per brufar el vintè aniversari d'existència, aquest col·lectiu ha publicat el llibre Dels ideals a la festa (Documenta balear), una tasca de Jaume Escandell i de Jordi Ferrer, que han compilat en prop de dos-centes pàgines els ideals i l'empenta d'aquest grup de joves formenterencs que l'any 1989 varen decidir recuperar les festes de Santa Maria (5 d'agost).
Jaume Escandell ha estat l'encarergat de redactar el llibre de manera cronològica des de la proposta del col·lectiu Bassetja fins a l'actualitat. Tanmateix, no són únicament un grup d'amics que organitzen una festa, sinó que la ideologia i la defensa de la cultura popular hi juguen un paper fonamental. "Les festes donen aquell punt per fer emergir tot un seguit d'ideals pels quals lluita un grup de gent", explica Ferrer. "Duen inclosos una sèrie de principis, com són la defensa lingüística del català; la defensa territorial, que va ser important sobretot als primers anys; contra les possibles agressions urbanístiques que hi pogués haver en aquell moment, i els projectes especulatius a Formentera. La Comissió de Santa Maria té un paper de denúncia destacat", afegeix. Això no obstant, aquesta mirada crítica no és res més que una eina bàsica per la defensa de la cultura popular de Formentera, un dels objectius principals de l'associació.
"La comissió té uns ideals molt marcats i no els amaga, són ben explícits", assenyalà Escandell. És per això que els nous membres "saben en la línia que treballam i són afins als nostres ideals", afegí en parlar d'aquells que donen vida a un col·lectiu "amb constant relleu generacional des de l'inici fins ara". Pel que fa als integrants de la comissió, hi poden formar part des dels 16 anys. "Són molts els joves de l'illa que participen amb nosaltres i això ajuda el relleu generacional", apuntà Escandell. El llibre vol donar a conèixer la tasca de la Comissió de festes de Santa Maria i ho fa adreçant-se tant als qui viuen a Formentera com als forans que han pogut gaudir d'aquesta festa estiuenca o ho volen fer.
El text
A més de Jaume Escandell, qui s'ha encarregat de la redacció del text de Dels ideals a la festa han estat Jordi Ferrer, qui ha duit a terme la feina de coordinació, i "molta altra gent que al llarg d'aquestes dues dècades ha format part d'una manera o una altra del col·lectiu", manifestà Escandell. El text parteix d'uns inicis de l'Obra Cultural Balear i continua amb el col·lectiu Bassetja. "La redacció sobre aquest grup ha estat possible gràcies a la informació que oralment ha trasmès Vicenç Ferrer Mayans, però també m'han ajudat diferents materials gràfics", assegurà Escandell. A més del de Ferrer Mayans, els testimonis orals han estat "fonamentals" per a la redacció de l'obra. "He parlat molt amb persones que han format part de l'organització de la festa i que l'han viscuda en diferents èpoques", conclogué l'autor, qui s'incorporà al col·lectiu l'any 2003.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.