L'escriptor Guillem Rosselló Bujosa. | Jaume Morey

TW
0

Guillem Rosselló Bujosa (Bunyola, 1959) ha guanyat el premi Mallorca de narrativa juvenil 2009 per La casa de les escales, una novel·la que mescla temes intemporals com l'amor i les relacions humanes amb d'altres propis del nostre temps, com la immigració i el racisme. El col·laborador del diari Ultima Hora, que també escriu poesia i novel·la per a adults, afirma que l'obra mescla "aventura, misteri i acció".

En essència, el vostre llibre parla de les llibertats humanes.
És un estudi sobre les llibertats individuals i col·lectives, que tenim per segures, però que en realitat no tenim. Creiem que no som racistes fins que hem de viure amb algú d'una altra classe social. Més baixa, és clar!

El jurat va destacar la vostra capacitat d'unir tres històries separades en el temps.
La primera està ambientada a la Guerra de les Germanies, dins una família noble de Mallorca en la qual es viu un drama personal. La segona té lloc al Senegal actual: tres joves emigren i arriben aquí en vaixell. El seu capità arriba a comprendre que és dolent posar problemes a l'emigració.

I la tercera?
És una família que hereta una casa, que dóna títol a l'obra. Tot gira entorn d'aquesta casa. És on vivia la família noble i allà on es refugien els senegalesos 500 anys després. Es tracta d'una casa antiga en la qual han passat moltes coses. Hi ha una petjada invisible del passat, que s'hi respira. I les escales de la casa és el lloc on s'amaga el misteri.

No imagín quin pot ser aquest misteri...
És necessari que la gent estigui dins el misteri. És una tècnica en les meves obres: hi ha alguna cosa misteriosa que no es resol fins al final.

Com s'ha de parlar als joves sobre la immigració, el racisme...?
Els hem de parlar de tot, però d'una manera diferent perquè puguin entendre-ho. Canvia el llenguatge, els conceptes. La meva mentalitat, actitud i objectius són diferents quan escric per a adults.

Ser professor us ajuda a l'hora d'escriure per als joves?
En una illa com la nostra ve molt bé perquè els problemes són totalment actuals. A d'altres llibres per a joves vaig parlar de delinqüència, drogues... Intent tractar problemes que tenguin alguna cosa a veure amb ells.

Els conflictes de l'època de les Germanies són diferents dels que hi ha en l'actualitat?
Hi ha temes, com la ruptura generacional entre pares i fills, que no canvien al llarg dels segles. A la novel·la bateguen tres històries d'amor, però en diferents versions. Els temes humans no canvien amb el temps. Les persones podem transmetre ciència, però no l'experiència que anem acumulant. Això no es pot explicar als llibres.