TW
0

La figura del poeta Jacint Verdaguer (1845-1902) no ha estat mai aigua clara. No ho ha estat mai, no per la seva biografia en si, sinó per les diferents interpretacions que se n'han fet al llarg de la història. "Verdaguer és un personatge que molta gent se l'ha volgut fer seu. El nom és molt conegut, però en realitat és un personatge totalment desconegut, amb una coneixença molt superficial", explica Xavier Frau, l'actor palmesà que, des d'ahir, representa al Teatre Lliure de Barcelona Al cel, un oratori per a Jacint Verdaguer.

L'obra, dirigida per Xavier Albertí, amb dramatúrgia de Narcís Comadira, fa un recorregut en la vida del poeta des del punt de vista dels seus darrers dies. Verdaguer, interpretat per Jordi Figueres, recorda alguns dels seus moments vitals més cabdals, com "la joventut, el moment en què és coronat com a poeta de Catalunya i també tota la seva decadència", especifica Frau, que interpreta el paper de Josepet, un jove soldat que es converteix en assistent de Verdaguer i que, en determinats moments del muntatge, esdevé també "el seu alter ego, com si fos el Verdaguer de jove", per Frau, que és la primera vegada que treballa amb Albertí, aquesta obra li ha servit per aproximar-se molt més a la figura de Verdaguer, la qual ha acabat definint, i després d'uns mesos d'intensa feina, com "un geni que en un moment va ser enlairat, però que, quan ja no va servir, que va arribar a tenir unes idees massa pròpies, va ser totalment abandonat, gairebé enterrat en vida".

La història, afegeix l'actor, tampoc no ha jugat molt a favor de Verdaguer: "Tothom, de dretes i d'esquerres, catalanistes i espanyols, s'ha volgut apropiar de la seva figura. Quan les tropes de Franco varen entrar a Barcelona, per exemple, no en varen esbucar la imatge perquè, en lectura espanyola, l'Atlàntida, versa sobre els orígens d'Espanya". Al cel, un oratori per a Jacint Verdaguer es podrà veure fins dia 1 de novembre al Teatre Lliure de Barcelona. Com que és una coproducció amb El Canal, també es podrà veure al festival Temporada Alta.
Xavier Frau combina la faceta d'actor teatral amb la del personatge de Mateu a la popular sèrie Llàgrima de Sang. "Estic content perquè de moment em van sortint feines i, cosa estranya, tot m'està coincidint força bé". Dia 9 de novembre comença el rodatge de la nova temporada de Llàgrima de sang i, amb vista al desembre, ja prepara Els accidents del Petit Príncep, d'Albert Tola i de Miquel Angel Raió, en una coproducció entre el teatre Principal de Palma i el Ponent de Granollers.