TW
0

La segona edició del Festival Internacional a Mallorca de Cinema i Drets Humans arranca demà al tteatre Xesc Forteza de Palma, organitzat pel Col·lectiu RecercaPruaga. A partir de demà i fins diumenge es faran onze projeccions (set són llargmetratges i quatre, curtmetratges). A més, es duran a terme activitats paral·leles com exposicions, debats i col·loquis relacionats amb el cicle de cinema. "El certamen vol defensar i promocionar la cultura independent i alternativa, com també projectar la producció que no té cabuda en el circuit actual", explicà ahir el president del Col·lectiu RecercaPruaga, Xavier Morell. Així mateix, sentencià que es tracta d'un acte "sense estores vermelles ni glamur". Per part seva, el coordinador del col·lectiu, Alfredo Liébana, afegí que les pel·lícules seleccionades "mostren la realitat actual i obren una finestra a l'esperança". Liébana insistí que les peces cinematogràfiques tenen un "caire constructiu" i retraten "exemples personals de la dignitat humana".

Programació

Aquesta edició s'inaugurarà amb l'actuació musical acústica de Maika Makovski. Tot seguit, es presentarà el film xinès Mang Shan (Muntanyes cegues), sobre el tràfic de dones en aquell país. Divendres es mostraran tres documentals que continuaran tractant la temàtica de la dona i evidenciaran els contrasts entre Orient i Occident. El primer títol és l'iranià Rought Cut, de Firouzeh Khosrovani, en el qual es retrata com els maniquís femenins de les botigues han d'esborrar qualsevol tipus de feminitat. After the rape, de Catherine Ulmer (la història d'una dona que, després d'una violació al Pakistan, munta una escola per a nines), i Over the hill (un documental sobre la insatisfacció de les dones per l'aparença física), de Sunny Bergman, seran seguits d'una trobada amb cadascuna de les directores.

Els curtmetratges arribaran dissabte amb la comèdia negra Crossing Numbers, d'Abel González; La patrona, de Lizzete Argüello, que narra l'experiència d'un grup de dones del poble mexicà de Veracruz, i On the line, de Jon Garaño, que s'apropa a la història d'un californià. Després, es durà a terme "Un cafè amb Benito Rabal i Jorge Meyer". A més, tindrà lloc la conferència audiovisual Christine Spengler: una dona a la guerra. Spengler ha estat corresponsal de guerra en conflictes armats a Irlanda del Nord, Bangla Desh, Cambodja, el Salvador i Vietnam, entre d'altres. Per aquest motiu, comentarà en directe les seves fotografies de guerra més conegudes, que ha exposat en un gran nombre de ciutats i que han rebut distingits guardons.

Després, es projectarà Checkpoint Rock. Canciones desde Palestina, de Fermin Muguruza, que és un viatge per conèixer aquest lloc en conflicte. Per clausurar el festival, diumenge es passarà Hereves, d'Ariadna Relea, que acostarà als refugiats saharians. El segon títol serà Mujeres del 36, de Llum Quiñonero, en què es relata el testimoni de les dones durant la República i la Guerra Civil, amb distintes ideologies i procedents tant de ciutats com de pobles. Finalment, es tancarà l'acte amb LT22 Radio La Colifata, de Carlos Larrondo. Es tracta d'una ràdio feta pels interns de l'hospital psiquiàtric J.T. Borda de Buenos Aires i es qüestiona els límits entre la raó i la bogeria. Durant els quatre dies, s'exposarà Retorn, el camí de tornada a casa, cedida per Acnur, que proposa una mirada a la vida de les persones que deixen de ser refugiades. El festival de cinema preveu rebre l'assistència d'una desena de convidats, directors d'obres projectades, com Llum Quiñonero, Jon Garaño i Ariadna Relea, i cineastes com Benito Rabal.