TW
0

La XIV edició de la Fira de teatre de Manacor davalla el teló amb unes xifres de 9.700 espectadors, que donen bona mostra de l'èxit del certamen. Deu dies d'espectacles i una trentena de propostes a més escenaris que de costum han rebut les mambelletes d'un públic enguany multitudinari. El punt i final de l'èxit va venir gràcies al Hamlet de La Perla 29, un muntatge d'Oriol Brogi, una de les figures actuals del teatre català. Han estat molts els professionals que no s'han volgut perdre cap jornada de fira i ara arriba el moment de les valoracions. "He vist una quinzena d'obres, entre elles, totes les estrenes de les companyies de les Illes Balears i la qualitat n'és remarcable", assegurà el delegat de Teatre del Govern, Pep Ramon Cerdà. "Enguany no he vist cap espectacle fluix, com acostuma a passar a la resta de fires. El nivell mitjà ha estat molt bo", afegí.

La qualitat de les propostes, que mostren la bona collita escènica d'enguany, i l'acollida del públic han estat dos dels punts forts d'una fira que "ha complert dos dels seus principals objectius: d'una banda la qualitat dels espectacles tant de sala com de carrer i de l'altra mantenir el nombre de programadors que han passat per aquesta cita", va assegurar el director de la Fira de Manacor, Bartomeu Amengual, satisfet amb les exitoses xifres de públic. Entre els punts forts d'aquesta XIV edició de la fira manacorina, Cerdà no dubtà a destacar "les trobades entre professionals i la tasca de l'Institut Ramon Llull, que ha convidat els programadors d'algunes de les fires espanyoles més destacades". "S'ha de continuar fent feina en aquesta línia", afegí el delegat de Teatre del Govern. "En aquestes trobades es va respirar un bon ambient, la qual cosa ha acostat posicions entre diferents parts del sector", afegí.

Així doncs, per a propers anys "i extensible a la resta de les fires illenques, s'ha de parar més atenció als programadors de les vides escèniques no catalanoparlants que saben que és possible fer una versió castellana de les propostes que aquí s'hi presenten", afegí. Segons Cerdà, aquesta és una manera d'obrir portes a les companyies illenques". Un dels 9.700 espectadors que ha gaudit d'alguna de les propostes de Manacor és Antoni Mir, un palmesà amant del teatre que sortí "entusiasmat" de veure la coproducció mallorquinomenorquina El Solitari Oest. "Vull destacar-ne el treball dels intèrprets, que aconsegueixen transmetre al públic unes fortes emocions", apuntà.

Deures per a la XV edició

Dins les valoracions també hi ha espai per a l'autocrítica. Entre els punts més febles o que cal millorar amb vista a les properes edicions d'aquest gran aplec escènic illenc, Amengual va destacar "l'ampliació del nombre d'espais per poder donar cabuda a més propostes". Enguany Sa Torre de Sa Sitja s'ha sumat als espais tradicionals de la fira i acull un dels espectacles que més ha calat entre el públic: el dels valencians d'El Pont Flotant, Exercicis d'Amor, una oda a l'amistat amb paella inclosa. Una altra de les propostes de l'organització de l'encontre té previstes per a la propera edició, "sempre que el finançament ho permeti", és l'ampliació del nombre d'espectacles de carrer, que ha augmentat de dos a tres "i la nostra idea és que siguin més l'any que ve", va apuntar Amengual.