TW
0

L'actor i director català Julio Manrique arriba aquest cap de setmana a Mallorca i ho fa per partida doble. Partint del segle XXI més cosmopolita, tiram 400 anys enrere fins a l'Anglaterra del segle XVI. D'un text de Mark Ravenhill passam als versos de William Shakespeare. De la figura de jove director promesa de Product ens n'anam a l'actor consagrat que protagonitza Hamlet. Tot això és Julio Manrique. Les dues obres seran a la Fira de Manacor aquest cap de setmana. La primera, dissabte a les 21.15 hores; la segona, diumenge a les 19.00 hores, encara que, per a aquesta darrera, ja fa dies que no en queda ni una sola entrada. Fa tres mesos, Julio Manrique ja va dur Product a Mallorca. Ho féu a la sala petita del Principal i ja aleshores va rebre la merescuda aprovació de la crítica illenca. Javier Matesanz, crític d'aquesta casa, definí l'obra com "una crònica fantàstica de l'absurd quotidià".

Una absurditat que ara Julio Manrique ens intenta descriure: "Estam ficats de quatre potes dins aquesta cosa desenraonada. La mateixa estampa dels avions estavellant-se contra les torres ja s'escapa d'allò racional. Vivim en un món en què hi ha gent que s'immola pensant trobar el paradís i d'altres que viuen a base de Prozac perquè, precisament, no creuen en res". És la misèria humana observada des del punt de vista d'un autor contemporani, Mark Ravenhill, però que Shakespeare, "la gran festa del teatre", ja va contemplar fa 400 anys. "Quan un llegeix Shakespeare arriba a aquesta conclusió: sembla que t'estigui parlant a l'orella aquí mateix i en aquest precís moment. Hamlet parla de la mort, de la traïció, de la identitat, de la bogeria i del teatre, i tot el que diu és absolutament actual", comenta Manrique des de la seva cara shakespeariana.

Segons reconeix, "poder representar-lo és tot un regal", però de moment "no em veig dirigint un text seu. Em semblen materials extraordinaris, però ara per ara res m'empeny a muntar-los". El que sí que fa, ja ho hem dit, és representar el paper protagonista del Hamlet dirigit per Oriol Broggi. Manrique admet que aquesta obra "té alguna cosa de celebració del teatre, de dir ‘visca el teatre!', ja que té tots els elements que han conformar-lo: disfressa, representació, bogeria, passió... Ho té tot". El seu Hamlet particular, el defineix com "molt humà, amb què s'hi pot identificar tothom en algun moment, apassionat i malenconiós. Jo l'he intentat agafar pel seu amor al teatre i també per la seva bogeria".

Les dues cares

Manrique, que té 36 anys, combina perfectament els seus dos vessants: el d'actor, on l'hem vist en infinitat d'obres i serials televisius, i el de director, amb títols com Els Boscos de David Mamet i La Forma de les Coses de Neil Labute. "Fer de director m'ha ajudat a tenir paciència i també a entendre molt més el que un director em demana com a actor", admet. D'entre els seus futurs projectes es troba una nova direcció en cartell, American Bufalo, també de David Mamet.

Per fer una espipellada de les obres que Manrique durà a Manacor basta dir que Product, amb David Selvas, Norbert Martínez i Mireia Aixelà, narra la història d'un productor de cinema que vol fer una pel·lícula de guió impossible: un film en què la protagonista s'enamora de Mohamed, un jove d'Al Qaeda, després de perdre l'al·lot en l'atemptat de l'11-S. D'altra banda, el Hamlet d'Oriol Broggi completa el repartiment amb Ramon Vila, Carme Pla, Carles Martínez, Jordi Rico, Aida de la Cruz i David Verd. Les entrades per Manacor ja s'han exhaurit, però el desembre l'obra tornarà a Mallorca per ser representada, aquest pic, al teatre Principal de Palma.