"És un llibre una mica estrany, dividit en quatre parts. Comença amb un exili i una matança, per acabar amb un cadàver". Amb aquestes paraules, Pau Vadell descriu el seu darrer poemari, Temple, que resulta ser una continuació de l'anterior, Convit al silenci. "Seguint amb la mateixa línia, vull donar una imatge bella de la mort, que potser també és una manera de desitjar",va comentar el poeta de Calonge. Amb Temple, Vadell guanyà el XII Premi Miquel Àngel Riera de Poesia que atorga l'Obra Social de sa Nostra. "M'hi havia presentat uns anys perquè sempre m'havia fet molta gràcia que fos una aposta per a joves, per a menors de trenta-cinc anys", explicà l'autor. "Ara que el món va tan ràpid, és precís que ens aturem a pensar i a escriure", sosté. Per aquest motiu, Vadell envià a tres amics l'esborrany de Temple, ja que no concep l'activitat literària en solitari.
Vadell s'endinsà en el món de la publicació amb Quan salives l'any 2005 i des de llavors ençà no ha aturat, sinó que ha emprès una activitat bastant frenètica. El 2006 continuà amb El cos que habitam, Ciutat de llet i Sadoll de seny aparegué el 2008. Enguany ja ha publicat AKBAR i Convit al silenci. Tot i això, també fou coeditor el 2008 de Pedra Foguera. Antologia de poesia jove dels Països Catalans. Per bastir aquesta obra, el poeta assegura que s'ha servit de les influències d'autors illencs de la dècada dels anys setanta. "Un dia m'arribaren els sonets de Blai Bonet i ja mai no he pogut deixar de llegir-lo", assegurà. A més, Convit al silenci és un homenatge a Andreu Vidal que parla de la paraula i el cos.
Projectes
Un llibre darrere l'altre sembla ser la màxima de Vadell, ja que quasi ha acabat el proper, Greix. "És una obra que també parla de la carn, el cos i les vivències", apuntà el poeta. No obstant això, l'autor també ha participat en un experiment literari amb els seus col·legues de Pèl Capell, Joan Tomàs Martínez i Jaume C. Pons Alorda. "Durant 72 hores, ens tancarem i vam escriure a sis mans", comentà Vadell. El resultat es coneix en xifres: 3.333 versos. El títol elegit ha estat El poder i la fortor, en referència a El poder i la verdor del seu referent, Blai Bonet. "Serà un llibre escandalós", avançà Vadell. L'editorial Tria Llibres, que funciona únicament a través de la xarxa, difondrà el poemari previsiblement a partir de la tardor.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
L'irreverent i extraordinari poemari "El Poder i la Fortor" de Pau Vadell, Joan Tomàs Martínez i Jaume C. Pons Alorda, ja està disponible a www.triallibres.com. Jutjeu-lo vosaltres mateixos!
No hi ha morts belles, per molt que s'hi entesti aqueix bàmbol, que faria bé de contenir una mica les seves miccions poètiques. Si es pensa que es un déu, que s'en vagi de missioner a Rwanda!