El Club Ultima Hora va gaudir ahir d'un conferenciat de luxe. L'exministre de Cultura César Antonio Molina pronuncià al teatre Municipal de Palma, davant un centenar d'assistents, la conferència La cultura espanyola al món. La cita l'obrí el president del Grup Serra, Pere A. Serra, qui definí Molina com "una persona amb gran categoria literària i una gran capacitat i ciència per a la prosa", donà el relleu al presentador de la conferència, Francesc Conrado de Villalonga, president de Microbank la Caixa. "En la seva tasca com a ministre de Cultura, ha destacat per haver promogut l'ensenyament de les llengües co-coficials de l'Estat espanyol a les seus de l'Institut Cervantes arreu del món i per haver creat un pla per protegir el patrimoni històric subaquàtic", assegurà Conrado. Aquests dos aspectes "són molt importants per a les Illes Balears" afegí.
Després de la presentació, l'exministre, escriptor, periodista i gestor cultural començà la comferència recordant la "meravellosa" visita al museu modernista de Can Prunera, que volgué incloure en la seva ràpida estada a Mallorca. Entre els temes que Molina inclogué a La cultura espanyola al món, posà èmfasi en la tasca de l'Institut Cervantes com a "casa de les llengües que conviuen a Espanya". Com a director de l'Instutut Cervantes, càrrec que ocupà entre 2004 i 2007, Molina incorporà a les seus de l'organisme l'ensenyament del català, del gallec i l'euskera. "La fita fou més fàcil del que pensàvem, encara que sempre he cregut que no fou extraordinari el que vaig fer perquè la realitat és que vivim en un país plurilingüe", apuntà.
Molina continuà la conferència destacant la importància de la cultura com a projecció exterior d'un país. "A pesar que creguem que som grans, som un país molt petit conegut per la nostra cultura", confessà, alhora que es demanà: "Qui és que arreu del món no coneix Miró, Picasso, Dalí o Cervantes?". La importància dels creadors com a abanderats de la nostra cultura és cabdal per Molina, i no només per donar-se a conèixer arreu del món, sinó "per la gran indústria que la cultura mou". "La cultura no és només la manera de crear i veure el món o demanar-nos per què existim, sinó que avui dia és una gran indústria de la qual, a Espanya, en vivim més d'un milió de persones", precisà.
L'exministre, que acaba de deixar el seu escó al Congrés per incorporar-se al claustre de professors de la Universitat Carlos III de Madrid, clogué la conferència demanant respecte a internet amb els creadors, ja que "pot acabar amb la indústria cultural"; coordinació, cohesió i coherència de totes les forces per promocionar la cultura espanyola arreu i més mitjans per introduir la indústria cultural pròpia en països com els Estats Units, el Brasil i la Xina. "Esper que el mateix interès que es posa en l'esport es posi en la cultura". Amb aquesta frase, Molina tancà l'acte, al qual assistiren nombroses autoritats com el delegat del Govern, Ramon Socies; la presidenta del Parlament, Maria Antònia Munar; i la presidenta del Consell de Mallorca, Francina Armengol.
"Col·locaria Can Prunera com un dels museus de visita obligada"
César Antonio Molina, exministre de Cultura de l'actual legislatura, va realitzar ahir una visita fugaç a Sóller per fer un recorregut pel museu modernista de Can Prunera. Molina, que no va deixar passar res per alt, es va mostrar molt interessat en els detalls de l'adquisició i la reforma de la casa, especialment sobre l'acurada restauració dels mobles i les rajoles originals. L'exministre va estar guiat en tot moment per Vicenç Sastre i Óscar Mayol, membres de la fundació Tren de l'Art, Rogelio Araujo, membre del consell de cultura de la mateixa fundació, i Antònia M. Miró, directora de Relacions Públiques del museu. Van visitar en primer lloc l'entrada de la casa senyorial, la biblioteca i la planta baixa, amb les exposicions temporals.
Després, es dirigiren als dormitoris i a les exposicions permanents, que van deixar meravellat l'exresponable de Cultura de l'Estat. L'anterior ministre va demostrar una sòlida cultura pictòrica i va apreciar el contingut de la mostra, encara que va observar amb especial admiració les vistes des del jardí, darreredel qual es veuen majestuoses les muntanyes de la Serra. Al final del recorregut, Molina va assegurar que "la conjunció d'un palau modernista i la Col·lecció d'Art Serra és molt important. Col·locaria aquest museu com un dels llocs de visita obligada".
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Això es diu evolució, els conceptes es transformen però no tenen perquè desaparèixer. Pot haver Internet i cultura per separat o trobar cultura dins d'Internet o que Internet sigui part de la cultura. Tot és possible, factible i necessari per l'evolució
Ja, ja, ja,... Em posau els negatius per Internet... Què curiós és el món de la veritat...
INTERNET SALVARÀ LA INDÚSTRIA CULTURAL es la veritat
Avui en dia vendre bicis encara no és una gran negoci, vendre motos sí. Vendre cotxes ara ja no es un gran negoci, però està millor que el de ses motos. Respecte a la fotografia, comparar-la amb la pintura és cosa que pertany més al passat retratista que no pas al present simbiòtic que moltes de vegades experimenten ambdues disciplines artístiques ,,, Jo comapararia més la fotografia digital amb l'analògica, i diria que la fotografia digital ha matat a l'analògica, ens agradi o no acceptar-ho, però és així... Crec que comparar Internet amb ses motos no és una metàfora molt ben aplicada... Més bé l'equació la plantejaria més propera a la realitat intrínseca de la qual parlam, que no es altra cosa que la Cultura, i concretament de la disciplina que més canvis ha tingut a lo llarg del segle passat i del principi d'aquest, doncs així podríem exposar: Els discos de gramòfon varen nèixer, desprès els singles de 7 polsades varen aniquilar als primers, desprès els singles de 7 varen ser reempleçats pels vinils de 12 polsades. De sobte va aperèixer es casette, es va mig associar amb el vinil, el primer sortia de cases i el segon es quedava en cases, aleshores va sorgir el CD que va exterminar al casette i va ferir de mort al vinil, ara està el Mp3 que està destruint al CD... i és en aquest moment és on ens trobam amb Internet... Es dia que es pugui viatjar per Internet, no hi haurà ni bicis, ni motos, ni cotxes,... Noltros no ho veurem,,, però estic segur que existirà...
La moto no va acbar amb la bicicleta. El cotxe no va acabar amb la moto. El bolígraf no ha acabat amb la ploma estilogràfica. La fotografia no va acabar amb la pintura. Etc. etc. etc.
"Pot acabar" NO. Internet ACABARÀ amb la indústria cultural, així com deprès hi haurà qualcuna cosa que acabarà amb Internet. I aquest senyor nos lo explica ara?... Però si això es veia venir feia 15 anys... De fet abans que hi hagués Internet es veia venir, hi ha moltes noveles que parlaven d'això en els anys 50 i 60...
Rasko, m'has pres les paraules de la boca!
Potser que intrenet acabi amb la indústria (= negoci) de la cultura, però no amb la Cultura
Internet va plena de cultura. Renovar-se o morir. La indústria de la cultura no mor sinó que s'ha de recorvertir, com totes.