Bàrbara Galmés ha estat ben valorada per les diferents associacions. | S. AMENGUAL

TW
0

Amb la destitució anunciada dilluns de la consellera d'Educació i Cultura del Govern, Bàrbara Galmés, arriben les primeres valoracions sobre la seva gestió al llarg d'aquests dos anys al capdavant de la Conselleria. El Pla de foment de la lectura, la millora de les infraestructures dels nostres museus, les trobades literàries a Formentor i l'augment de la presència exterior del teatre i la música illenca han estat alguns dels projectes i punts positius de Galmés com a consellera. També hi ha hagut iniciatives que l'exconsellera no ha aconseguit fer realitat, com el Consorci audiovisual, una de les seves apostes estrella, o el Consell de les arts. La valoració dels agents culturals que d'una manera o d'una altra han estat professionalment relacionats amb la consellera és força positiva.
Els màxims representants culturals del Consell i l'Ajuntament de Palma, Joana Lluïsa Mascaró i Nanda Ramón, apuntaren que "és una decisió política que pertany al president". "Personalment, la relació amb Galmés era bona", apuntà Mascaró.

"En els projectes en què hem col·laborat, la relació ha estat excel·lent", afegí Ramon. Ambdues polítiques coneixen el nou conseller, Bartomeu Llinàs i assenyalaren que "és un gran professional i el món de l'educació no li ve de nou". Des de diferents associacions i entitats culturals també han volgut valorar la tasca de Galmés. "Des de fa dos anys hem restablert les relacions amb la Conselleria que no havien existit amb l'anterior equip de govern. Amb aquest canvi de consellera estam a l'expectativa. Amb Galmés teníem una relació normalitzada i esperam que continuï així", assegurà el subpresident de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, Miquel Bezares. Pel que fa a llengua i cultura, el president de l'Obra Cultural Balear, Jaume Mateu, també expressà la seva valoració sobre la gestió de Galmés.

"Esperàvem més de la seva gestió, però fou molt positiu que aturàs el decret de trilingüisme. En l'àmbit cultural podria haver fet més per impulsar la nostra cultura", assenyalà Mateu, que definí el pas de Galmés per Cultura com "una consellera amb llums i ombres". Per la seva banda, el president de l'Institut d'Estudis Balearics, Sebastià Serra, apuntà que "hem mantingut una relació cordial encara que cada un ha fet la seva feina sense interferències". Escriptors i editors també valoraren la tasca de l'exconsellera. "Sempre he pensat que no estava en el lloc adequat perquè una consellera de cultura ha d'estimar la cultura pròpia. Galmés tenia una manca d'amor per la cultura del nostre país", apuntà l'escriptora Antònia Vicens. Per la seva banda, el president del gremi d'editors, Josep Joan Vidal, assegurà que "la relació amb Galmés ha estat correcta malgrat que els nostres interlocutors habituals són del Consell de Mallorca. Tot el que hem fet amb Cultura del Govern ha estat satisfactori".
En el caire escènic, tant el president de l'Associació balear d'empreses de teatre i dansa, Pere Mestre, com el president de l'Asociació d'actors i actrius professionals de les Illes Balears, Rodo Gener, valoren "molt positivament" el nomenament per part de Galmés de Pep Ramon Cerdà com a delegat d'Arts Escèniques de la Conselleria de Cultura. "És un professional que coneix el món del teatre i les seves necessitats de primera mà", apuntà Gener. L'aposta per a la promoció exterior de les arts escèniques balears amb l'assistència a fires i mostres d'arreu també ha estat un dels punts que des del sector teatral han destacat de Galmés.

En l'aspecte audiovisual, tant el president de l'Associació de cineastes de Balears, Luis Ortas, com el president de l'Associació de productores illenques, Jaume Bordoy, alabaren la "predisposició" de Galmés per pegar una empenta al món del cinema. Respecte al Consorci audiovisual, que no és una realitat, "les intencions eren bones però han quedat pel camí", assegurà Ortas. Si la realitat d'aquest consorci depèn d'Hisenda, "Manera ja ha deixat molt clara allò que opina sobre el nostre sector. Per al conseller, som totalment prescindibles", sentencià Bordoy. El director del màster d'animació MAISCA, Juan Montes de Oca, apuntà que "des de la presa de possessió de Galmés, la consellera s'ha mostrat molt propera als nostres problemes i objectius".