TW
0

Amb l'arribada del mes de setembre les editorials es preparen per a la tardor i treuen del forn les seves novetats literàries. Mallorca no queda immune a aquesta ‘tradició' i, malgrat la crisi, la nostra petita indústria editorial ja té preparat un bon grapat de novetats per als mesos de setembre, octubre i novembre. Un any més, la diversitat de temàtiques torna a ser una constant, tot i que destaquen els estudis històrics, la realitat cultura de les Illes i les traduccions com a grans apostes fins a final d'any. L'editorial Moll és qui més novetats prepara per a aquesta tardor, no debades l'avalen 75 anys d'experiència. Dins la col·lecció Raixa destaca El cant de l'alosa. Aquest llibre, de Pau Faner, conté delicats vint-i-cinc relats amb tocs d'humor que constitueixen unes apassionades memòries d'infantesa, embellides per la característica imaginació de l'autor.

Una altra de les grans apostes literàries d'aquesta temporada serà Crònica d'una infàmia. El procés contra Emili Darder, Alexandre Jaume, Antoni Mateu i Antoni Maria Ques, a cura del finat Josep Moll, on féu una completa transcripció del judici contra el batle republicà de Palma. A més, també podrem gaudir de la poesia de David Caño Cargol amb He vist el futur en 4D (premi Vila de Lloseta de Poesia 2009), de la Col·lecció Balanguera o, ja dins el mes d'octubre, la col·lecció Raixa llançarà la novel·la de ciència ficció Elianto, d'Stefano Benni, que també tingué un gran èxit amb El mar sota la mar i Margherita Dolcevita. Per altra banda, Lleonard Muntaner Editor té previstes sis estrenes, entre les quals destaquen Entre la disbauxa i la nostàlgia, d'Antoni Vives Riera, un llibre que examina els canvis esdevinguts al llarg del segle XX en els significats de les pràctiques rituals lligades a les festes de sant Antoni a Manacor.

A més, Mateu Cabot ha escrit un gran assaig sobre els paradigmes de l'època romàntica. L'ànima romàntica és un llibre que pretén donar pistes per tal de veure els motius pels quals es pensa d'una manera i no d'una altra; per comprendre com han pogut arribar fins als nostres dies solucions a problemes com la relació entre raó i sentiments o la formació de la nostra manera de plantejar els problemes de l'experiència, fins i tot quotidiana.
Pel que fa a El Gall Editor, de moment ofereixen tres noves propostes literàries, a més d'una col·lecció de llegendes de les Illes Balears per a nins. Destaca La vida considerada, de Miquel Cerdà, la primera novel·la de la trilogia Diari de pusil·lànimes, que completen Desirée i Lluny del paradís. També ressalta la traducció de Maria Do Rosário Pedreira, La casa i la flaire dels llibres. Triangle Postals també proposa tres novetats, una d'elles titulada Terres Escrites: els camins d'una llengua, de Carles Marqués.

Aquesta obra, que inclou un recull de fotografies, fa referència al patrimoni artístic i cultural de tots els territoris de parla catalana i amb el qual es permet donar a conèixer la realitat, fins i tot oculta, de la nostra llengua.
La narrativa és l'aposta d'Ensiola per a aquesta tardor, una empresa que recupera les edicions exhaurides, obligades o no traduïdes al català d'algunes obres mestres de la literatura universal. En aquest cas, fan dues propostes de la literatura catalana: Les folles del mas, de Ferran Canyameres, i Roda de solitari, de l'intel·lectual manresà Amat-Piniella. Pel que fa a Dolmen, aquests mesos presentarà dues novel·les: Naturaleza muerta, de Víctor Conde, una obra que mostra un món devastat per una catàstrofe de proporcions bíbliques, i Los mundos de Sarah, una història d'una jove que un dia es troba amb una al·lota idèntica a ella tant pel que fa al físic com en la manera de vestir, de Tony Castle.

Avançats per setembre

Documenta balear s'ha avançat a la tardor i aquest passat mes d'agost ha tret al carrer algunes de les seves propostes literàries. Tot i això, n'hi ha que encara no s'han presentat de manera oficial. Són els casos de Formentera a l'època contemporània (1782-2007), de Santiago Colomar; La dona a la indústria menorquina (XIX i XX), de Montserrat Marquès, i el poemari Territori de mai, de Joan Mesquida. Des de l'editorial comentaren ahir que treuran noves publicacions d'aquí a un mes. Més discretes seran, de moment, les novetats de l'editorial d'El Salobre que amb vista al setembre treu al carrer el poemari de Pau Vadell titul·lat Poemari Temple, dins la col·lecció La Rosa Encofrada. Pel que fa a Miquel Font Editor, preveu que surtin a la llum dues peces de l'escriptor i col·laborador de dBalears, Miquel Ferrà Martorell. Una d'elles és la segona part del llibre Palma vista pels escriptors, mentre que l'altra es tracta d'una novel·la d'aventures que encara no té un títol prefixat.

Des de l'àmbit acadèmic, l'editorial de la UIB anuncià ahir la seves propostes del setembre marcades, evidentment, pel vessant científic. Contra la mayoría, de Juan Miguel Piquer, i Personas mayores en riesgo. Detección del maltrato y la autonegligencia, coordinat per Carmen Touza, en són algunes de les més representatives. Un ventall ben ampli i divers d'allò que produeix el teixit editorial de l'Illa i en el qual aquests mesos de més fresca tindrem per triar i remenar.