Ja fa estona que internet ha deixat de ser aquella eina que ocupava la nostra línia telefònica, es cobrava per passos o minuts i podies tardar hores i hores a davallar un arxiu que amb prou feines tenia un megabit. Amb el desenvolupament de la xarxa varen arribar programes com el Kazaa i, més tard, l'e-Mule, i a tots ens va semblar genial això d'aconseguir música, jocs i pel·lícules de franc, malgrat ser conscients que directament o indirectament estàvem cometent un petit delicte.
Però l'evolució dins el món de la música passa ara per programes i plataformes com spotify, myspace, jamendo, rockola.fm, yesfm (amb un alt "contingut de música en català"), last.fm..., o la més autòctona i innovadora que tenim, com és macrofono.es, i que permet escoltar un bon caramull de temes de grups mallorquins i també de tots aquells de fora i que aquests dies visiten les Illes.
Totes elles, i moltes més, allò que permeten és escoltar tot tipus de música (des del més modern al més clàssic) sense necessitat de devallar cap arxiu, és a dir, on line, de franc, i sense cometre cap il·legalitat. És el que es coneix per streaming o cloud computing. "Aquí les dades no són ni al teu disc dur, ni al teu mòbil, ni al teu reproductor, sinó que són a la xarxa i ja no t'has de preocupar si tens 8, 10 o 32 Gb de memòria perquè tota la música surt d'aquest nigul que és a l'aire", explica l'expert en internet Benjamí Villoslada. "El problema -continua el mallorquí- és que d'aquest nigul sovint desapareixen coses, cosa que fa que hagis de continuar fent ús dels sistemes de descàrrega de sempre, perquè no saps mai si a sobre tens un cumulonimbus o un cirrostratus. I allò que ahir escoltaves, avui ho poden haver llevat".
A diferència dels programes de descàrrega il·legal o d'intercanvi, aquest nou sistema sí que té el suport de les grans discogràfiques com ara la Warner, Sony, Universal i EMI, entre moltes d'altres, de manera que l'SGAE pot continuar dormint tranquil·la. Aleix Martínez, de l'agenda sonora Macrofono, explica que "pagam una espècie de tarifa plana, com fan a les ràdios, que ens permet penjar a la web qualsevol tipus de música".
Ara bé, també existeixen portals, com el ja citat jamendo.com, que ofereix una infinitat de cançons sota llicència de Creative Commons, fet que pot ser utilitzat per locals públics i comercials com a fil musical sense cap necessitat de pagar res a l'SGAE.
Les possiblitats que ofereixen aquestes pàgines són múltiples. Macrofono.es, per exemple, dóna l'opció de fer-te una playlist amb les cançons dels grups que aquesta setmana toquen per Mallorca (com Macaco, Bishop Allen, Conxa Buika, Cristina Rosenvinge, Pablo Milanés i Pirates Pirats, entre d'altres). Rockola.fm te'n farà una en funció del teu estat d'ànim (si avui estàs deprimit la màquina et farà escoltar els temes més sentimentals de músics com Whitney Houston, Rod Stewart i Nelly Furtado). Yesfm.cat proposava ahir, en plena onada de calor, una llista composada per cançons que parlassin de l'estiu i on hi havia des del Summertime fins als Beach boys. I si no, sempre queda la possiblitat de fer-te una llista al teu gust i amb els teus temes preferits. Les opcions aquí (a diferència de la llista amb els teus mp3 de propietat) són il·limitades.
Moltes d'aquestes plataformes, a més a més, ofereixen una oportunitat per a grups novells, a part d'un món inacabable per als cercadors de nous grups.
Pel que fa a Martínez, "tot plegat fa que cada vegada s'escolti més música i sorgeixin més grups". D'aquesta manera, aquells niguls foscos que fa temps amenacen el món discogràfic comencen ara a canviar de forma. Només cal adaptar-se als nous temps i que els niguls vagin ben plens, no de pluja, sinó de música.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
'steaming' no !!!!! ES DIU STREAMING !!!!!