Segons explicà ahir la seva darrera editora en català, Pilar Bertran, d'Edicions 62, allò que sí que se'n sap segur és que "hi ha tota la feina que va fer de la correspondència amb Villalonga, que es publicarà segur -si no és abans que acabi l'any serà durant el 2010-, però això és el que està més enllestit i clar".
Es veu que Porcel era una persona molt endreçada en la seva feina i s'especula amb la possible existència de material que expliciti la seva relació amb Josep Pla. "De totes maneres, s'ha de tenir en compte que la seva va ser una relació personal, basada tot sovint en la conversa. Pla i Porcel es veien molt i no hi havia una distància que motivàs l'escriptura de cartes, encara que n'hi pot haver alguna", assegurà Bertran. Tot i això, no es descarta que hi pugui haver algun material sonor o altre tipus de papers que expliciti la relació entre els dos homenots.
Quant a la novel·la inèdita Els crims de la casa santa, respecte de la qual s'ha parlat d'una trentena de fulls ja enllestits, cal comentar-ne que "és un projecte en el qual Porcel feia molts de mesos que hi pensava, però pocs que hi feia feina", assegurà Bertran. Es tracta d'una novel·la policíaca protagonitzada per un guàrdia civil que ja apareix com a personatge al conte El cas del gos afamegat, que es pot trobar a Les maniobres de l'amor, el volum que arreplega tota la seva obra narrativa breu. Tot i això, Bertran explicà que "és una cosa que hem de mirar amb calma, perquè ara allò que s'està fent és posar ordre en els documents". De la mateixa manera, tampoc no es pot descartar que hi hagi algun altre manuscrit, però és poc probable, "perquè ell parlava molt dels projectes que tenia en marxa".
Qui fou la seva darrera editora en català afegeix també que "a hores d'ara la major part de la seva obra narrativa és accessible al públic, perquè o bé nosaltres o bé Proa havíem recuperat algunes de les seves obres més antigues i de les més modernes hi ha fons, tot i que per garantir-ne existències hem fet reimpressions d'El cor del senglar i d'Ulisses a alta mar".
L'objectiu és que aquests llibres siguin a l'abast del gran públic i que, sobretot, qui conegui la faceta més pública de l'escriptor no oblidi la literària i que els qui no n'han llegit la totalitat de l'obra ho puguin arribar a fer.
Bertran manifestà que "Porcel és un autor molt important per a Edicions 62 i estàvem especialment contents d'haver-lo recuperat amb Cada castell i totes les ombres, que és una novel·la molt bona, encara que algun crític no n'hagi entès alguna de les parts fonamentals".
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Té gràcia que l'editora Bertran esmeni la plana a "algun crític" amb l'argument que no ha entès alguna de les parts fonamentals de la darrera novel·la de Porcel. Quina manera de desacreditar una crítica adversa! Però si ho tothom ho sap, que Porcel feia anys que estava acabat!