Passaren per la sala: el president de la Generalitat de Catalunya, José Montilla; el president del Parlament, Ernest Benach; l'expresident Pujol; el vicepresident, Josep Lluís Carod-Rovira; el conseller d'Interior, Joan Saura; la consellera d'Interior, Montserrat Tura; i el cap de l'oposició, Artur Mas, a més del batle de Barcelona, Jordi Hereu.
Una nombrosa delegació illenca formada per la presidenta del Consell de Mallorca, Francina Armengol; la consellera de Cultura Bàrbara Galmés; la batlessa d'Andratx, Isabel Alemany; el president de l'Institut d'Estudis Baleàrics, Sebastià Serra; el director general de Cultura, Pere Joan Martorell; el director insular de Cultura, Maties Garcies; el portaveu del PP al Parlament, Francesc Fiol; i el coordinador general de l'IEB, Antoni Planas, a més de molts de membres del consistori andritxol que se sumaren a les mostres de condol.
El fèretre amb el cos de Baltasar Porcel havia arribat a les 9.17 hores del matí al Palau. Allà fou rebut pel conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, que coordinà bona part de les visites oficials a l'homenatge, organitzat per la família de Porcel, la vídua Maria Àngels Roque, i els fills, Alexandre i Violant.
El món cultural i literari també va voler retre el seu darrer homenatge a aquest gegant de les lletres i per la capella passaren, entre d'altres, Àlex Susanna, Jaume Cabré, Oriol Izquierdo, Carles Duarte, Fèlix Riera, Pilar Bertran, Susanna Rafart, Màrius Carol, Josep Maria Castellet, Emili Rosales, Sergio Vila San Juan, Toni Catany, Maria del Mar Bonet, José Manuel Lara, Àlex Broch, Miquel de Palol, Marta Pessarrodona, Xavier Bru de Sala, Jordi Coca, Sebastià Alzamora, Ernest Folch, Carles Rebassa, Hèctor Bofill, Xavier Rubert de Ventós, Rosa Cabrer, Vicenç Villatoro i Melcior Comes.
Carrers i monuments
L'escriptor andritxol tindrà un carrer al municipi on va néixer, ben a prop de la seva casa nadiva, explicà la batlessa Alemany. "Serà un dels acords que adoptarem en el proper ple". Així mateix, també es vol arribar a alguna mena d'acord amb la família per tal d'instal·lar un monument que el recordi a Sant Elm. "Creim que l'escriptor s'ho mereix, però no volem fer res sense que la família hi estigui d'acord". El batle de Barcelona, Jordi Hereu, per la seva banda, també indicà que el Consistori barceloní iniciarà el procés per dedicar-li un carrer, però recordà que seguint el reglament hauran de passar cinc anys abans que això sigui possible.
Moltes varen ser les veus que expressaren les mostres de condol i especialment sentides varen ser les d'escriptors joves que el coneixien bé. Alzamora explicà que "la seva vida generava vida" i que avançà que la revista Cultura, que edita la Generalitat, miraria d'introduir algun contingut vinculat a la seva obra en el proper número, o com Melcior Comes, que explicà que "Baltasar era essencial, no només per la literatura, sinó perquè t'ensenyava a viure". Una de les mostres de les preocupacions de Porcel envers la seva terra la va manifestar l'escriptor Gaspar Hernández, que assegurà que "en els darrers temps estava molt queixós de la pèrdua progressiva del català a les Illes, tant pel que fa al nombre de parlants com per la qualitat que tenen". Hernández assegurà que l'andritxol ho considerava una herència de la situació política viscuda per les Illes en els darrers anys. L'expresident Jordi Pujol, amic de Porcel, descrigué l'escriptor com una persona "capaç d'obrir bretxa". "Hem tingut una amistat d'anys. M'ha criticat moltes vegades, més d'una amb raó", apuntà mentre afegia que la seva relació, en canvi, no es va veure mai afectada, perquè Porcel era "independent".
La conclusió sobre el llegat de Porcel la va proporcionar el poeta i president del consell de les Arts, Xavier Bru de Sala: "S'ha mort un dels novel·listes europeus més importants i hi haurà un abans i un després de Porcel".
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.