Els obrers del Consell varen haver d'arreglar els desperfectes. | Arxiu

TW
0

Les reaccions com a conseqüència de les destrosses en el material i la maquinària necessària per a la rehabilitació del castell d'Alaró no s'han fet esperar. El cap de la brigada del Departament de Cultura i Patrimoni del Consell de Mallorca, Gonzalo Valencia, es va personar ahir a les dependències de la Guàrdia Civil de Binissalem per formalitzar la denúncia dels actes vandàlics que es produïren el 30 de juny passat als voltants del Castell. En la denúncia, Valencia manifesta que "té sospites que el responsable de les destrosses és Llorenç Ordinas", amb qui el Consell de Mallorca té una disputa sobre la titularitat del Castell. Els fets que duen el cap de la brigada del Departament de Cultura i Patrimoni del Consell de Mallorca a fer aquestes acusacions són "les reiterades ocasions en què el Consell ha tingut problemes amb ell i la presència -segons alguns veïnats de la zona- del senyor Ordinas al castell d'Alaró el dia dels fets".

Miquel Àngel Ordinas, fill i advocat de Llorenç Ordinas, en assabentar-se de les declaracions de Gonzalo València, negà rotundament la participació del seu pare o d'algun membre de la seva família en els actes succeïts al Castell. Va advertir Valencia que "si s'acusa el meu pare o la meva família d'aquests fets, aquest haurà d'assumir les conseqüències de les seves paraules i ens veurem als tribunals". També instà el cap de la brigada del Departament de Cultura i Patimoni del Consell de Mallorca que "cadascú es dediqui a la seva feina i que deixi de jugar a allò que un no és". Segons Ordinas, "fa anys que nosaltres denunciam que al castell d'Alaró s'hi cometien actes vandàlics, però encara esperam que la Policia d'Alaró o l'Estat ens facin cas.Des de sempre hi ha hagut acampades, focs, tales d'arbres i escalades al puig totalment il·legals, i ningú no ens ha fet cas. Ara, quatre sacs apareixen foradats i sembla que el món s'acabi".

El misser afegí també que "em sembla molt patètic que s'apunti la meva família com a causant d'aquests fets. Sempre se'ns fa responsable de tots els mals, només manca que se'ns acusi de ser els causants de la crisi econòmica mundial". Des de l'Ajuntament d'Alaró no s'ha volgut assenyalar cap culpable, però no han negat les desavinences amb la família Ordinas. En aquest sentit, el batle del municipi, Joan Simonet, ha destacat els cinc plets que el Consistori manté amb la família: un per la llicència de les obres que es porten a terme al Castell; un altre per la titularitat de la propietat de l'hostatgeria; un tercer per un suposat delicte d'ordenació del territori; un altre pel proveïment d'electricitat i un cinquè per un delicte de faltes i insults a la Policia.

El batle d'Alaró recordà que la família Ordinas sempre s'ha oposat a les obres de millora del Castell, que qualificà "d'innecessàries i injustificades", declaracions que varen xocar amb l'informe elaborat pels tècnics del Consell, que recomanaven que s'actuàs immediatament a causa del perill d'esfondrament que existia. A més, Simonet negà que hi hagi hagut activitats delictives amb anterioritat. "Hem de remuntar-nos fins a 1980, quan hi va haver un intent de robatori a la capella del Castell, però mai no hi ha hagut pintades en els murs ni cap tipus d'incendi", precisà.

La veu del poble

Mateu Marcús, president de la Fundació Amics del Castell d'Alaró, recalcà que les destrosses no han minat la il·lusió de la gent de l'entitat. "Aquests fets ens donen més ales per continuar endavant, aquest projecte només és el principi. Les millores són necessàries i ajuden a posar el Castell al lloc que es mereix". La gent de la localitat s'ha mostrat totalment en contra de les destrosses i demanen als autors que pensin en el bé comú del poble.