TW
0

L'espectacle Veus paral·leles, acollit per la Institució de les Lletres Catalanes i dirigit per Albert Mestres i Sofia Fonseca, situa en escena quatre poetes catalans i tres de noruecs. La gira començà diumenge a Vilafranca del Penedès i arribarà a Can Alcover de Palma demà a les 20 hores i, divendres a les 21 hores, a la Fundació ACA de Búger. Un dels participants és el mallorquí Gabriel de la S. T. Sampol, que actua amb Jaume Pont, Monserrat Costas i Isabel Garcia Canet en l'equip català. Inger Elisabeth Hansen, Torgeir Shjerven i Arne Ruste formen la part escandinava. "La cultura catalana i la noruega són les dues minoritàries, tot i que una sigui sobirana i l'altra no", explicà Sampol. El poeta comentà que "la poesia comporta ritme i musicalitat" i afegí que "és important que els noruecs recitin en la seva llengua".

L'escriptora i traductora Inger Elisabeth Hansen afirmà que "l'expressió artística més concreta és la poesia", mentre que Torgeir Schjerven argumentà que "la defensa d'una llengua i d'una cultura sempre implica lluita". Schjerven comparà la situació noruega amb la catalana i insinuà que "tenim aspectes en comú de recerca de les nostres arrels". El muntatge parteix dels textos dels mateixos poetes. Ells llegeixen els versos i l'actriu Mireia Chalamanch recita la traducció del noruec al català. "L'espectacle va més enllà d'un simple recital, perquè l'actriu produeix un efecte multiplicador de la comunicació amb el públic respecte al recital clàssic", aclarí Albert Mestres.

L'organitzador de la proposta recordà que "s'ha editat un llibre amb totes les traduccions dels poemes en les dues llengües". Oriol Izquierdo, director de la Institució de les Lletres Catalanes, matisà que "les grans virtuts de Veus paral·leles són les seves interseccions, les que propicien el contacte entre el ciutadà i la literatura i les que existeixen entre cultures a partir del contacte personal i les complicitats humanes". Izquierdo contà que "es tracta d'un espectacle de petit format amb la poesia com a pretext i permet que la poètica sigui la veritable protagonista de l'esdeveniment".