L'informe sobre la situació de la llengua catalana entre els anys 2005 i 2007, elaborat per l'Observatori de la Llengua Catalana, assenyala que durant el darrer mandat del PP a les Illes es va fer "crispació social a partir del tema de la llengua", perquè "amb freqüència els consellers i el president del Govern balear utilitzaven el castellà en intervencions fetes a les Illes Balears quan no era necessari". Així mateix, el text especifica que el Govern del PP no convocà ni una sola vegada el Consell Social de la Llengua Catalana (segons els estatuts s'havia de reunir dos cops a l'any). A més a més, mostra que en el mateix període la presència de l'única llengua pròpia a les Illes Balears va ser molt minoritària o quasi inexistent en institucions com el Banc de Sang i els autobusos municipals de Palma.
L'estudi també evidencia la contradicció que els agents de la Policia Turística hagin de tenir un nivell més elevat d'anglès que de català i que, "des de l'Administració autonòmica, no es faci respectar la legislació relativa a les relacions comercials tant pel que fa a la retolació com a l'atenció als clients". Una altra dada que recull el document i que remarca la manca total de voluntat dels populars en la defensa del català és que entre el 2005 i el 2006 no hi va haver cap ajut a la premsa en català. L'Associació de premsa forana de Mallorca va rebre el 2002 un total de 180.000 euros i el 2005 no arribà ni a 30.000. Per contra, a Catalunya la subvenció va ser de 4.765.000 euros en el mateix 2005.El treball, que han coordinat Eva Pons i Natxo Sorolla, es pot consultar en línia(http://www.observatoridelallengua.cat) i precisa que ja hi ha més de nou milions de persones que saben parlar el català, però que, així i tot, la transmissió de la llengua està en greu perill a Catalunya Nord i a l'Alguer, com també a les grans ciutats del País Valencià i molt especialment a la seva capital.
En el cas del País Valencià, s'hi ha d'observar una ingerència directa per part del Partit Popular. Aquestes dades no han agradat gens a la premsa d'allà, que acusa els socialistes catalans d'atacar el PPPV a través de l'informe.
Així mateix, el text subratlla que el 74,6% dels ciutadans de les Illes parlen el català i que el 46,9% l'escriuen. Entre el 60 i el 80% empren la llengua a la llar de manera habitual a Menorca, entre el 40 i el 60% a Mallorca (exceptuant Palma i la badia) i entre el 20 i el 40% l'usa a casa habitualment a la badia de Palma, Eivissa i Formentera.
Altres àmbits
Altres xifres d'aquest treball recorden que a la UIB la normalització lingüística encara és molt lluny i que tan sols s'hi fan un 51% de classes de català en les llicenciatures. Malgrat tot, hi ha hagut un increment d'un 1% de classes de català respecte al curs 1999/2000. El percentatge és inferior al de totes les universitats públiques de Catalunya, on la mitjana se situa en el 63%. En l'estudi hi ha altres dades com les de consum televisiu. Mentre que a Catalunya TV3 comparteix el lideratge amb Antena 3 i Tele 5 (les tres superen els dos milions d'espectadors i no les diferencien més de 100.000 persones), a les Illes IB3 -la primera que emet en català- és la cinquena més vista. Antena 3, Telecinco i la Primera tripliquen el nombre d'espectadors de la cadena autonòmica.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
No han sortit al carrer, o a mi m'han tocat sempre els fills de puta que el coneixen i no volen entendre'l... de parlar-lo ni en parlem
Crec que el titular volia ser "tres de cada quatre entenen el català i el poden parlar si volen". Posat com l'heu posat és una mentida, i de les grosses.
"A més a més, mostra que en el mateix període la presència de l'única llengua pròpia a les Illes Balears va ser molt minoritària o quasi inexistent en institucions com el Banc de Sang i els autobusos municipals de Palma. " que risa! que risa!!!
Jo diria que un 30% dels ciutadans de Balears parlen català i un 5% l'escriuen. Les xifres de l'Observatori són del tot increïbles.
Ei, que les dades les dóna l'observatori per la llengua, no el periodista. I ja ho diu que les pitjors dades es registren a Palma i a la badia!
... i amb uns dirigents que ens treuen TV3 i el C33.... mal pinta la cosa ! VOLEM TV3 !!! VOLEM CANAL 33 !!!! VOLEM TV3 - C33 -K3 - 3/24 i C300 SENSE CENSURES
Jo crec que hi ha una diferència quantitativa enorme entre els parlants de Ciutat i els dels pobles.
No t'ho creus ni tu!! Quina forma d'alterar unes dades. Estic totalment d'acord amb "Vudyalien", segur que és al contrari.
"El 74,6% dels ciutadans de les Illes parlen el català i que el 46,9% l'escriuen". Idò no ho pareix. Jo diria que es al enreves: el 74,6% no el saben parlar .