Durant la reforma es descobrí que sota el morter de la part central de les figures geomètriques, cercles i flors, hi havia restes d'elements antics. "Això demostra que, originalment, en aquestes zones, que anomenam creuetes i que tenen forma de creu o de Y, hi va haver vidre emplomat", explica Bartomeu Bennàssar, aparellador diocesà. Ara els nous 132 cristalls grocs i vermells ocupen el lloc del morter col·locat en diferents ocasions en reparacions poc encertades.
Cal recordar que la rosassa es va danyar als segles XVI, XIX i XX. Durant la rehabilitació, que ha costat al Capítol més de 300.000 euros, es van canviar 403 peces "perquè estaven trencades o no eren de la qualitat adequada -assegura Bennàssar. Tenen les mateixes característiques, però un mil·límetre de gruix més que fa tres en total". Això, juntament amb el plom, "ajudarà a absorbir millor la vibració", que és la gran preocupació de Bennàssar. "Alguns organismes no són conscients de la fragilitat d'un element com aquest", reflexiona.
L'obra va començar el passat mes de setembre amb la col·locació de la bastida i l'octubre va rebre el permís de Patrimoni Històric del Consell per ser iniciada.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.