TW
0

Pel que fa a teatre, no hi ha res de més llunyà ni de tan proper, alhora, com les tragèdies gregues. Així ho demostra el darrer muntatge ideat i concebut pel mallorquí Rafel Duran, les Suplicants d’Èsquil, obra que Helena Tornero ha adaptat abordant-la des de la vigència que desprèn el seu missatge. Les cinquanta filles de Dànae, davant l’obligació de casar-se amb els fills d’Egipte, fugen del país i arriben a Argos. Per evitar ser forçades pels seus perseguidors, supliquen no ser entregades. Davant aquesta petició d’asil, el rei ha de sospesar la possibilitat d’entrar en guerra amb Egipte a canvi de protegir les dones i decideix consultar-ho democràticament amb el poble. Aquest és l’argument de la peça original que Tornero adapta i de la qual aprofita el dolor femení, el grau de participació que els governants actuals atorguen als ciutadans, el fenomen de la immigració i l’asil polític, entre d’altres temes que ja tenien ressò a la Grècia d’Èsquil i que encara en tenen en la nostra societat actual.

Mar Ulldemolins, Mercè Anglès i Anna Güell són les tres protagonistes d’aquest muntatge, les tres dones, que tot i el pas dels segles, continuen patint dolor, sentint-se soles i esperant justícia en fugir de la violència. En els papers d’Hipermestra (Güell), Procne (Anglès) i Dànae (Ulldemolins), tres dels personatges de la tragèdia grega, les actrius parlen en passat, present i futur, respectivament. Parlen del dolor que pateixen les dones pel fet de ser-ho, però especialment dones immigrants i maltractades pels seus homes. "Desgraciadament, un tema massa freqüent avui dia", assenyala Mar Ulldemolins.

Continuant amb les similituds entre passat i present, "Josef Fritzl, l’anomenat Monstre d’Àustria, tristament conegut per haver segrestat la filla i els néts a casa seva, ja tenia un precedent en aquesta tragèdia clàssica, el pare de Dànae, que també segresta la filla", afegí l’actriu catalana. Suplicants és un projecte de la Sala Muntaner, Q-Ars teatre i Festival Temporada Alta que es va estrenar el novembre passat i que ara fa una breu escala, de només un dia, a Mallorca. L’obra s’atura demà dissabte, a les nou del vespre, a l’auditori Sa Màniga de Cala Millor.