TW
0

La música és cultura i amb la voluntat creixent de recuperar-ne la nostra, s’han anat incorporant, des de fa uns anys, els instruments que tradicionalment acompanyaven qualsevol manifestació festiva illenca que hi hagués. Abans no hi havia festa a Mallorca en la qual no sonàs una xeremia, un flabiol o un tamborí, instruments que ara agafen força i tornen a ser presents a moltes de les nostres festes i celebracions. Fins i tot hi ha colles de xeremiers i aquest instrument ha passat a ensenyar-se a algunes escoles de música.

Més enllà de les xeremies, el flabiol i el tamborí, els més emblemàtics de la cultura mallorquina, per l’Illa n’han passat i arrelat d’altres, molts d’ells ara perduts en l’oblit. Per tal de fer memòria, l’escriptor i musicòleg Pere Orpí presenta Sons de Mallorca. Música senyals i cultura de l’oci (Documenta Balear), un llibre de la col·lecció Arbre de Mar. L’obra, amb DVD inclòs, fa una àmplia síntesi d’objecte i d’instruments, històricament documentats i personalment viscuts per l’autor o les seves fonts. "A més del meu record, aport testimonis rics de la manera de parlar de la gent", assenyalà Orpí.

Al llarg de 442 pàgines, l’escriptor, amb els dibuixos de Josep Cortès i la coordinació de Felip Munar, recorda quins foren els símbols tradicionals de les nostres festes, anomenant instruments recuperats i posats en valor com el tamborí, o menys coneguts com el maçol, les matraques i el sacabutxo. L’obra destaca, segons l’autor, per la seva "important utilitat didàctica", ja que recull, amb il·lustracions, un total de 140 instruments diferents relacionats, d’una o una altra manera, amb la nostra cultura i tradicions.

Presentació a Palma

Orpí ja va presentar aquest nou llibre a Capdepera i a l’Alqueria Blanca. El proper dijous dia 16 d’abril, l’autor té una cita al Centre de Cultura Can Alcover, al carrer de Sant Alonso de Palma. A l’acte, a càrrec de Felip Munar, hi haurà il·lustracions exposades del llibre i es projectarà un tràiler del DVD que l’acompanya.