TW
0

Fa deu anys que es va crear l’Associació d’Actors i Actrius Professionals de les Illes Balears (AAAPIB) i durant tot aquest temps els seus membres han lluitat per aconseguir una cosa que en principi semblava gairebé impossible: poder disposar d’un conveni professional que reguli totes les seves activitats.

Ara l’acord ja està redactat i llest per dur-lo davant la patronal, on començarà la dura tasca de negociació entre empresaris i treballadors. "Cansa molt començar a negociar des de zero cada vegada que t’ofereixen una feina. No hi ha cap base de res i les empreses et poden proposar allò que vulguin", diu Rodo Gener, que des de l’octubre passat és el president de l’AAAPIB.

Del conveni escrit, que empara els treballadors dels espectacles en viu, Gener considera com el punt més important la regulació dels preus. "Demanarem un mínim de 1.200 euros bruts per cada mes d’assaig. Ara mateix, les produccions poden arribar a oferir-te 600 euros, o menys, per un mes de feina i això no es pot tolerar. Sabem quines són les subvencions que reben i els números no ens quadren", reclama l’autor, conscient que aquest punt pot ser el que més conflicte creï davant la patronal. "Si t’hi fixes, estam exigint el dret de poder ser mileruistes. No hem fet un conveni ni a l’alta ni a la baixa, és simplement un acord realista", afirma.

A l’Estat espanyol només els actors (d’espectacles en viu) de Catalunya i de Madrid tenen un conveni que els empari. "La resta –afegeix Gener– navega així com pot. Bé... navegam així com podem", precisa. És per això que el pacte realitzat per l’AAAPIB ha seguit el model dels actors catalans i el dels madrilenys. Ara bé, la situació d’aquests mateixos intèrprets quan fan feina a la televisió és diferent, ja que sí disposen d’un conveni audiovisual d’àmbit estatal i els honoraris estan molt per sobre dels que reben els actors de teatre. "La televisió mou molts de doblers i per aquest motiu els actors en cobram molts més, però el teatre no en mou gens", reconeix l’artista.

La negociació

L’AAAPIB, que per ser una entitat sense ànim de lucre no disposa de potestat legal per poder firmar cap conveni, té el suport unànime dels dos sindicats majoritaris, CCOO i UGT. A la patronal es posicionaran davant seu l’Associació Balear d’Empreses productores de Teatre (ABET) i l’Associació d’Empreses Balears d’Arts Escèniques (ADEBAE). "Sabem que no serà fàcil. Crec que a Barcelona varen estar gairebé sis anys negociant i a València ja hi han passat més de nou. Tanmateix, és segur que els empresaris hi trobaran inconvenients, per la seva professió", reconeix.

Més enllà dels honoraris, l’acord laboral de l’AAAPIB també estipula temes com la regulació dels horaris, de les dietes i dels desplaçaments. Parant una mica d’atenció a l’estranger, Gener exposa que "a França els actors tenen molt ben regulat els temes d’ajudes, atur, jubilació, maternitat... Maternitat!!!! Aquí ni t’ho planteges, això".