TW
0

"Multiplicar la presència cultural de les Illes a l’exterior no em semblaria just si, aquí, cada illa no pogués gaudir del que es fa a les altres". Amb aquesta claredat s’expressà ahir el director general de Cultura del Govern, Pere Joan Martorell, en la presentació del Circuit d’arts escèniques i música de les Illes Balears. El seu objectiu és clar: facilitar l’intercanvi cultural interinsular. L’any passat, el Govern ja féu les primers passes en aquesta iniciativa, enfoncant-la exclusivament a les arts escèniques. Ara, amb la incorporació de la música, pren forma definitiva. El projecte dóna un nou impuls al protocol signat el juny de l’any passat entre la Conselleria i els tres consells insulars. Val a dir que, tot i que porti el nom de "Circuit", no s’hi defineixen espais concrets on s’han de dur a terme les actuacions ni es trien grups perquè en formin part. Seran els mateixos artistes els que hauran d’establir el contacte amb la sala que els vulgui contractar.

D’aquesta manera, són els teatres i no el Govern els que escullen les formacions que rebran ajuts. Un cop hagi sorgit aquesta possibilitat, les companyies hauran d’emplenar l’imprès pertinent per sol·licitar el suport institucional. Llavors, l’Executiu i la sala interessada procediran a una "contractació conjunta". Així, a través d’aquesta ajuda directa, als teatres els resultarà més barat disposar dels artistes. Per la seva banda, els consells també hi donaran suport econòmic i es faran càrrec d’una part de les despeses. El pressupost anual del Circuit és de 100.000 euros: 50.000 de destinats a teatre i l’altra meitat a música.

Començament amb bon peu

L’any passat, quan el projecte només anava dirigit a les arts escèniques, 21 companyies de les Balears hi varen prendre part: 14 de mallorquines, 4 de menorquines i 3 d’eivissenques. Realitzaren un total de 37 funcions, repartides per les quatres illes. Els espectacles més representats varen ser Tape, de La Fornal, i Estima’m una mica, de La Clota. Enguany, ja s’han duit a terme algunes sessions que han aprofitat l’ajut del Circuit. Amb el termini de recepció de propostes obert formalment, els interessats poden continuar tramitant les sol·licituds.

Des del Govern es mostren satisfets de l’èxit de la iniciativa, amb la qual es vol facilitar la comunicació entre unes illes que de vegades "sembla que estan més separades del que hi haurien d’estar", segons Martorell. El delegat d’Arts Escèniques, Josep Ramon Cerdà, recalcà que "hi havia el perill, per exemple, que als espais de Mallorca els semblàs que la producció menorquina era menor. També podria ser que a Menorca s’estimassin més contractar, pel mateix preu, espectacles catalans i no mallorquins, com era habitual".

De fet, hàbits i prejudicis com aquests són els que es volen eliminar. Cal tenir en compte que l’àmbit musical té una dificultat afegida. Quant a la música, no ha existit mai cap circuit propi programat pels consells. Això ha fet més difícil programar-ne un de comú", explica el delegat de Música del Govern, Guillem Cortès. Convé recordar que, tot i que l’Executiu no contacti directament amb les sales per donar-los a conèixer grups, sí que potencia les pàgines web que actuen com a "catàleg virtual" de l’oferta escènica i musical de les Balears.