TW
0

El fotògraf mallorquí Pep Bonet visità Cuba per primera vegada el 1999. Hi trescava pels volts del 17 de desembre, dia de Sant Llàtzer, i notava alguna cosa en l’agitació de la gent. "Sentia que la gent en parlava molt, i vaig quedar fins al dia de Sant Llàtzer per fer-ne fotografies. Després hi viag tornar el 2001, 2006 i 2007 per continuar el projecte". Cada 17 de desembre milers de cubans, tant si són catòlics com yorubes, es troben a la població de Rincón per pujar a l’ermita on hi ha una de les imatges més preuades de la cultura cubana: la de sant Llàtzer per als catòlics, Babalú per als yorubes, dues cultures totalment diferents però que comparteixen una veneració per un dia. "Em va impactar molt que la gent s’arrossegàs, alguns amb ferides i tot, durant dies i la fe que tots demostraven per aquest sant. Era realment una gran festa", confessa Bonet. "A més, era molt fàcil acostar-se als pelegrins i fer feina ben a prop d’ells amb un objectiu de 24 mm", afegeix.

Però el fotògraf mallorquí no era l’únic que havia quedat fascinat per la veneració que els cubans tenen per la figura de sant Llàtzer. N’hi havia molts d’altres que també havien enfocat els objectius cap aquella tradició i Pep Bonet es proposà reunir-los amb vista a una exposició conjunta. I així ha estat. Noms com Cristina García Rodero (premi Nacional de Fotografia 1996), J.M. Díaz Burgos, Alain Pantaleón, J.M. Mellado, Raúl Cañibano, Raúl Ortega, el mallorquí Miquel Torres i el mateix Pep Bonet arriben avui, amb la col·laboració de l’empresa palmesana Fonart, a la Casa América de Madrid, on estaran exposades les imatges fins dia 24 de maig, en una mostra comissariada per Jordi Feixa.

"Són 79 fotografies que representen vuit visions molt diferents d’un mateix esdeveniment. Algunes de molt dràstiques, altres de més dramàtiques i altres de més poètiques. Cada autor és un món", afegeix Anna Espina, directora de Fonart. El muntatge, que viatjarà a Mallorca després d’haver passat per Madrid, es completa amb un llibre, també editat per Fonart, i amb un audiovisual que recull la feina d’alguns d’aquests professionals. Així mateix, Espina esmentà la plasticitat de les situacions captades, capaces de transmetre el surrealisme màgic de l’Havana. "Hi ha imatges de tot el recorregut, des de la preparació que alguns cubans en fan a ca seva, passant pel quilòmetre i mig que hi ha entre el poble i l’ermita, fins a la veneració del sant".

Noves mirades

En la seva darrera estada a Cuba, Pep Bonet hi convidà el també mallorquí Miquel Torres. Segons les explicacions de Torres, aquest és el seu primer projecte fotogràfic, tot i que, en paraules de Bonet, segur que no en serà el darrer. "És un fotògraf excel·lent i es mereix el millor. Jo crec que, quan ell pugui i es decideixi a fer-ho professionament, triomfarà perquè té una mirada molt humana", conclogué Bonet.