TW
0

Josep Pujol i Barraca era conegut a Basalú com en Boquica. D’infant era bon al·lot, però per a la posteritat quedarà com un dels bandolers més temibles de la història. "Tremola, Maholà, que en Boquica tornarà!", amenaçava un escrit a les parets del poble l’any 1984, un fet que va inspirar Martí Gironell per escriure el seu darrer llibre, La venjança del bandoler, que ha estat mereixedor del premi Nèstor Luján de novel·la històrica 2008.

Ahir, el periodista i escriptor visità la Setmana del Llibre en Català per presentar l’obra, editada per Columna i ambientada en la guerra del Francès. "Sempre he pensat que els periodistes som historiadors de segona divisió", digué l’autor de la també novel·la històrica El pont dels jueus. "Jo no vull fer història, allò que pretenc és difondre el nostre passat. La màxima que diu ‘conèixer el passat per encaminar el futur’, jo la crec", indicà Gironell.

Sigui com sigui, La venjança del bandoler conta la història d’en Boquica, un traginer de Besalú que, empès per les circumstàncies del moment, es posa al capdavant d’una guerrilla contra la invasió napoleònica. Als ulls de la història, en Boquica ha quedat com un personatge malvat, una visió que Gironell ha intentat, en la seva justa manera, dismitificar. "La història d’aquest personatge sempre havia estat explicada des del punt de vista dels patriotes espanyols, que el consideren un traïdor. Ara bé, recentment, una sèrie d’estudis universitaris han aconseguit mostrar l’altra cara de l’individu, que va trair perquè abans havia estat traït", especificà Gironell, qui va afegí que "jo – a en Boquica– ni el reivindic ni el defens. Només pos les coses sobre la taula i és el lector qui ha de decidir si està amb ell o en contra. Hem de tenir clar que les circumstàncies d’un lloc i d’un moment poden canviar el destí d’una persona".

Curiós de mena, Gironell ha fet un esforç per recrear la Catalunya de principi del segle XIX. "M’agrada explicar com era la vida, el dia a dia, dels nostres avantpassats. A més a més, sé que aquesta quotidianitat és allò que pot arrossegar el lector", manifestà.

Martí Gironell (Basalú, 1971) és en l’actualitat periodista d’Els Matins de Josep Cuní, a TV3. El seu vessant com a reporter es compagina des del 2005 amb el d’escriptor. Començà el 2005 amb La ciutat dels somriures. Dos anys més tard tornà amb El pont dels jueus, que es convertí en un èxit de vendes amb més de 50.000 exemplars i traduccions al castellà, a l’italià i al portuguès. El seu secret per combinar ambdues tasques és clar. "Quan tens ganes de fer una cosa, la fas. Si tu hi creus, acabaràs per trobar temps per dur-la a terme".