Excursionisme patriòtic

L'exposició La mirada del viatger, que aviat arribarà a les Illes, recull fotografies de principi del segle XX fetes per excursionistes catalans que visitaren les Balears per aprofundir en les arrels de la identitat catalana mentre recorrien el territori

TW
0

Avui, sigui estiu o hivern, és ben fàcil trobar un grup de turistes que recorre algun indret de les Balears amb una càmera a la mà. El turisme és sempre present a la nostra comunitat i la fotografia amateur, un signe de la nostra època. Sembla que viatjar no té sentit si no se’n poden ensenyar les fotos a la tornada (o posar-les al Facebook, és clar). Fa cent anys, però, ni els turistes ni la fotografia no eren tan habituals aquí. Va ser llavors que les Illes varen ser retratades amb curiositat per excursionistes procedents del Principat. Una selecció de les seves instantànies s’ha pogut veure durant un mes a l’Espai Mallorca de Barcelona, en l’exposició La mirada del viatger. La mostra arribarà aquesta primavera a Mallorca, després de passar per Ciutadella i per Maó el mes d’abril. Les imatges formen part de l’arxiu del Centre Excursionista de Catalunya, que en té devers 700 de les Balears a la seva col·lecció.

Per tant, les imatges no varen ser captades per fotògrafs, sinó per excurionistes. Com explicà ahir el comissari de l’exposició, Ricard Marco, cap a 1870 els professionals liberals europeus que formaven part d’ateneus o d’escoles "començaren a sortir i a bellugar-se". Mentre que els anglesos viatjaven a les colònies, a Catalunya va sorgir un moviment vinculat a l’excursionisme. Per a uns era una activitat més aviat lúdica, i uns altres "s’ho prengueren com una cosa més patriòtica. A banda d’anar d’excursió, cercaven la identitat catalana a base de descobrir el país i de fer-ne fotos". Després feien servir el material per a xerrades i sessions de diapositives, i escriure sobre geografia, història, antropologia i etnografia.

Aquests dos grups inicials (el lúdic i el "científic") s’uniren per formar el Centre Excursionista Català. I aquí és quan comencen a fer feina els autors presents a La mirada del viatger, entre 1900 i 1935. Josep Salvany, Joan Nonell i Juli Soler, entre altres personatges anònims, no recorregueren tan sols el Principat, sinó que arribaren a les Illes, sobretot a Mallorca. Molts d’ells ho feien de manera habitual i alguns comparen una casa aquí.

Material innovador

Feien servir càmeres que encara funcionaven amb negatius de vidre, però eren els innovadors models fabricats per cases com Kodak, més lleugers. Aquests aparells disparaven alhora des de dos objectius. Se’n treien dues imatges amb les quals es podia formar una visió en tres dimensions. No eren fotògrafs "des del punt de vista turístic: no es fixen tant en el paisatge ni cerquen el retrat de la família que viatja. Hi veiem esglésies, carrers, cementeris i gent al carrer", explica Marco. I és que el seu objectiu era la recerca i la recuperació del patrimoni històric.