La pompa dels Grammy

La unió entre l'exlíder de Led Zeppelin Robert Plan i la cantant country Alison Krauss dóna la sorpresa i es converteix en el millor de la música del 2008. Coldplay i Lil Wayne també en surten ben parats

TW
0

Ell és el veterà cantant de Led Zeppelin, una de les veus més grans de la dècada dels setanta. Ella és coneguda per molts com la reina del bluegrass, tota una renovació dins el món del country nord-americà. Junts, Robert Plant i Alison Krauss, es convertiren en els grans triomfadors dels premis Grammy de la música, lliurats diumenge vespre a Los Angeles. Millor àlbum de l’any, millor gravació, millor folk contemporani i millor col·laboració en els apartats de country i pop. Una combinació d’estils i generacions que, resumits en el disc Raising Sand, donaren la sorpresa a la 51a edició d’aquests prestigiosos premis musicals.

Darrere ells quedà el gran favorit, el raper nord-americà Lil Wayne, que dels vuit gramòfons als quals optava només n’aconseguí quatre, entre ells el millor àlbum de rap per The Carter III, tota una revolució de vendes als Estats Units. També com a triomfadors sortiren els britànics Coldplay que, amb el seu Viva la vida, han aconseguit fer la millor cançó de l’any i endur-se, a més, el Grammy a la millor interpretació pop en grup i millor àlbum, de rock. La jove Adele, de 20 anys, guanyà el premi a la millor artista revelació i a la millor interpretació vocal femenina.

També foren reconeguts John Mayer, Duffy i Natalie Cole (en pop), Daft Punk (en música electrònica), Bruce Springsteen (com a millor cançó rock), Radiohead (en música alternativa) i Jennifer Hudson, Ne-yo o Mary J. Blinge (en el gènere de rhythm and blues). En l’apartat llatí, destacaren Juanes, Jaguares, Wisin y Wandel i José Feliciano. La banda sonora de l’any fou pel disc fet en motiu de la pel·lícula Juno i per a James Newton Howard i Hans Zimmer a The Dark Knight.

La festa

Una gala que dura gairebé tres hores i mitja i que reuneix el bo i millor del panorama musical internacional no està, evidentment, exempt d’anècdotes i històries. La més sonada fou la de Chris Brown, nominat a dos Grammy en la modaliat de R&B, que no pogué assistir a la gala perquè fou detingut diumenge horabaixa per violència de gènere. La seva al·lota, l’estrella del pop Rihanna, tampoc aparegué per la festa. Coldplay posà la nota irònica de la nit. Aparegueren abillats amb vestits de colorins al més pur estil dels Beatles a Sgt Pepper’s Lonely Heart’s Club Banda i, en recollir el premi, demanaren disculpes per "haver copiat" la vestimenta del grup de Liverpool. La banda feia referència així al guitarrista Joe Satriani, que els acusà d’un suposat plagi "de porcions sustancials i originals" a Viva la vida.

Sense deixar de parlar dels Beatles, Paul McCartney protagonitzà un dels moments més vibrants de la gala, quan, acompanyat per Dave Grohl, bateria de Nirvana, recordà el tema dels Beatles I Saw Her Standing There, del disc Please Please me. També sorprengué l’actuació de la cantant M.I.A., sobretot per la seva manera de vestir, tenint en compte que estava embarassada i que el part estava previst per ahir.