TW
0

Qualsevol que passejàs ahir per la plaça d’Espanya a les 12 del migdia bé podria haver pensat que era Sant Sebastià, Sant Antoni o alguna gran festa com aquestes mereixedora de veure desfilar plegades una vintena de colles de dimonis. Ara bé, no era exactament això.

Ahir, els dimonis de Mallorca s’uniren, amb les banyes sobre el cap i engalanats amb les seves robes característiques, per manifestar-se en defensa de la cultura del foc. Protesten contra la directiva 2007/23/CE del Parlament Europeu, que podria acabar amb aquesta tradicional manifestació cultural tan arrelada a l’Illa.

Prop de cinc-cents figurants de la majoria dels grups dimoniers de Mallorca marxaren pel centre històric de Palma, amb forques, per fer-se sentir. "No estam d’acord amb la directriu, que ens afecta directament en alguns dels seus articles. En són un exemple els que regulen l’edat de les persones que poden manipular articles pirotècnics, que prohibeixen als menors de 12 anys participar a la festa", assenyalaren Macià Puigròs i Rafel Satre, membres de la colla de dimonis de Sineu Sa cova des fossar.

Pel que fa a l’espai de seguretat que han de mantenir els dimonis, carregats de foc, respecte dels espectadors, la directiva també hi diu la seva. "El públic no pot estar a una distància d’entre 8 i 15 metres de nosaltres, tal com marca la directriu. Així, no té sentit el correfoc", apuntaren dos integrants de Sa filoxera de l’infern de Binissalem, Bernadí Mateu i Miquel Llabrés.

La pancarta de la Federació de dimonis, diables i bèsties de foc de les Illes Balears abanderà la manifestació, que congregà devers mig miler de dimonis i de persones en contra de la norma europea dictada. Alguns rostres coneguts es deixaren veure a la concentració. Un d’aquests fou el de la consellera de Cultura i Patrimoni del Consell de Mallorca, Joana Lluïsa Mascaró, qui assenyalà que "els dimonis tenen el suport del Consell, que està creant una comissió per presentar al Ministeri d’Indústria i Energia, l’ens que haurà de transposar la directiva". Mascaró assegurà també que "és important fer un front comú amb altres comunitats afectades per la directriu, com ara el Principat i València".

Cort escolta els manifestants

La marxa arribà al final del seu recorregut després d’una hora d’haver-la començat. La plaça de Cort escoltà els tambors dels dimonis i els veié ballar de valent. L’acte clogué amb la lectura d’un manifest per part del president de la Federació de dimonis, diables i bèsties de foc de les Illes Balears, Toni Torrens, en què demanà "l’exempció de la directiva" i destacà que "la seva aprovació suposaria un menyspreu de la cultura mediterrània".

Les colles de dimonis varen aprofitar l’avinentesa per retre homenatge, amb una placa commemorativa, a Torrens, "un home abocat en la cultura i la tradició del foc", segons el president en funcions de l’agrupació, Martí Arbona.