TW
0

Entre dijous i dissabte, no caldrà ser a Mallorca per sentir-se com a casa. Un any més, i ja en són molts, Barcelona tindrà un toc illenc amb la celebració de Sa Pobla a Gràcia. Els carrers d’aquest barri de la Ciutat Comtal acolliran activitats per a tots els públics amb l’objectiu comú de donar a conèixer la nostra cultura popular. Tot i que és previsible que una de les estrelles de l’esdeveniment tornin a ser els foguerons, l’objectiu és que "això no només sigui fer foc i torrar", sinó establir un marc de "relació i participació". Així ho explicà ahir l’impulsor de la festa, Toni Torrents, qui recordà que aquesta vol ser una "festa participativa" i no una "festa espectacle". El director general de Cultura, Pere Joan Martorell, recordà que la voluntat de l’organització és "donar a conèixer la nostra cultura popular" a les quasi 10.000 persones que, segons les previsions, acudiran a la cita.

Un dels trets destacats de l’edició d’enguany és la inauguració de l’exposició del pintor Joan Lluís Fuster De la paraula a la pintura, que obrirà el programa d’actes dijous a les set de l’horabaixa. Es tracta d’una mostra ubicada a l’acabat de reformar Centre Artesà Tradicionàrius en què s’il·lustren diverses dites i expressions populars mallorquines. L’artista ha apostat per canviar el seu estil habitual per un altre de "molt modern i en clau d’humor". Fuster explicà que ha creat des d’una òptica mironiana, i no debades els quadres exposats fan pensar en Miró tot d’una. La ‘modernitat’ d’aquestes peces vol atreure especialment el públic jove, "perquè puguin anar aprenent aquestes expressions que ja no empren tant i que alguns d’ells ni coneixen". El mateix dijous i al mateix lloc, el popular Pere Tàpies farà de mestre de cerimònies d’una degustació de productes mallorquins. Després es presentarà el llibre Cançoner dels darrers dies d’Artà, de Jaume Cabrer, amb la companyia d’una ximbombada a càrrec dels xeremiers d’Artà i de sa Pobla. Aquesta actuació no serà damunt un escenari, sinó al bar de l’edifici, per mantenir l’esperit de "participació" de l’esdeveniment, segons explicà Toni Torrents.

Diversitat d’opcions

Divendres es presentarà un DVD sobre la festa de Sant Antoni a Artà i el disc Cançons republicanes de Biel Majoral, que seguidament actuarà amb Antoni Artigues, Antònia Font, Jordi Majoral i Delfi Mulet. Dissabte dia 31 serà la ‘jornada estrella’ de Sa Pobla a Gràcia. Començarà de bon matí amb un taller de ball de bot, perquè els principiants que vulguin ballar al vespre sàpiguen de què va la cosa, i un concert dels Xeremiers de Mallorca inclòs en el Festival Tradicionàrius. A l’horabaixa, una taula rodona debatrà sobre la relació dels mitjans de comunicació i la cultura popular. Quan hagi caigut la fosca, començarà la cercavila amb la participació de colles de xeremiers, bandes, caparrots, gegants, trabucaires castellers i una desena de colles de dimonis. Al vespre s’encendran els foguerons i començarà la revetla, amb cantadors, glosadors i més música i ball. Un any més, la festa mallorquina està servida a Barcelona.