Ben cert és que, davant un incendi, el vent es converteix sempre en l’enemic principal i que aquest cap de setmana l’aTIÀfoc ha penjat d’un fil a causa del temporal. Ahir a Palma, però, les coses canviaren de sentit. El foc en fou el protagonista. El vent, temut, en prou feines hi aparagué. I l’aigua, que en cas d’incendis, és un bé diví, ahir resultà ser un càstig de l’infern.
Els herois del vespre: els més de 1.500 dimonis, bèsties de foc i tamborers que, amb les 86.000 persones que sortiren al carrer (segons fonts de la Policia), aconseguiren fer front a les darreres envestides de l’anomenada ciclogènesi explosiva i que, a Palma, arribaren en forma d’una emprenyadora pluja que deslluí al complet les festes patronals de Ciutat, tal com ja féu dilluns passat en la revetla de Sant Sebastià. La pluja, a més, féu anul·lar el recital de Maria del Mar Bonet, que havia d’actuar amb els dimonis a la murada de la Seu.
Però deixant de banda la inaportuna pluja, el de Palma fou un incendi de grans dimensions. Ja feia dies que edificis com el teatre Principal, el castell de Bellver i el Gran Hotel eren tenyits d’un vermell amenaçador. Ahir, s’hi sumaren els carrers del centre de Ciutat i la Seu, que un any més demostrà la seva majestuositat, magrat que la "delicadesa" de les seves estructures no permetin un final de festa més infernal.
Les primeres guspires arribaren devers les sis de l’horabaixa. Les bèsties, que a causa del vent de dissabte sortiren de les Avingudes i no de la la Feixina com estava previst, obriren el foc direcció cap al parc de la Mar. Na Marranxa d’Alaró, la Cuca Fera de Muro, en Jenot de sa Pobla, el drac d’Hiachat de Santa Margalida, en Freu de Campos, el Corb de Sant Joan, la deessa Boscana de Mancor, el Boc d’Esporles, les Banyotes de Consell, en Ferreret de Sineu, en Cendrada de Binissalem i el drac i la víbria de Castelló.
El foc s’estengué ràpidament. Uns minuts més tard, des de la Misericòrdia, sortí un bon caramull de dimonis disposats a tot. Venien de Palma, Sòller, Santa Margalida, Santa Maria del Camí, sa Pobla, Mancor de la Vall, Muro, Sant Joan, Felanitx, Consell, Esporles, Sineu, Binissalem, Alaró i Pollença, i fins i tot també d’Eivissa i de Maó. El camí, ben il·luminat per olles de foc, conduïa també cap al parc de la Mar. Al mateix temps que el foc s’anava apoderant de Ciutat també l’aigua hi anava agafant protagonisme.
Devers les vuit del vespre, la pluja s’intensificà, fet que féu suspendre el concert de Maria del Mar Bonet i també féu desesperar les més de 50.000 persones que restaven ja al parc de la Mar, que hi respongueren amb crits i amb xiulets. A les nou, miraculosament, l’aigua féu una pausa i, a ritme d’Apocalypse Now, començà un piromusical que, si bé no tenia grans detonacions (Patrimoni les prohibí per protegir els vitralls de la Seu), sí que oferí un bonic espectacle de colors i formes amb la Catedral de Mallorca tenyida de vermell a darrere.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Clar que és una tradició recuperada! El dimoni de Montuïri ja hi jugava amb foc i els dimonis sempre han estat presents (a mallorca) a moltes festes i tradicions. Però no feien foc ni en duien. A Eivissa la cosa és diferent, només hi havia els dimonis de les rondalles i no sortia cap dimoni a les festes dels pobles...Podem dir que és nou i vell. Però qui ho va recuperar i va fer veure que aquí hi havia una festa interessant per retrobar varen ser es d'Iguana Teatre. Anava per ells es meu escrit. Gràcies Iguana per començar la cremadissa!
Bé, es possible que siguin una costum nova... però també podríem parlar d'una tradició recuperada... vaig llegir que hi ha precedents a l'edat mitjana... algu ho podria confirmar? De totes formes, es tracta d'una tradició jove però molt interessant i amb un potencial turístic per explotar! Esperem que Europa no ens aturi!
Sembla que sempre s'han fet correfocs a Mallorca i no és així, quina memòria més curta que tenim... Em va agradar molt tota la festa i esper que duri més anys, però només voldria recordar que abans, deu fer ja uns 20 anys, no hi havia ni colles ni correfocs ni bísties fins que uns il·luminats feren un espectacle aprofitant els personatges dels dimonis que es deia Nit de Foc, algú ho recorda o ja som massa vell? Iguaneros, gràcies per haver encès aquesta flama que ha pres a Mallorca, Eivissa i Menorca... Just era lo que feia falta: una espira i tot es va encendre!
Jo des de Barcelona ho vaig veure per la televisió. Em va agradar molt, res que envejar el correfoc de les festes de la Mercè. Em fan gràcia els que sempre pareix que van restrets i ara només le peguen en contra dels dimonis dient que no tenen res a veure amb Sant Sebastià. Per ventura la Mare de Dèu de la Mercè hi té res a veure, a Barcelona mai han filat tant prim o la patum a Berga pel Corpus. La festa de Sant Sebastià se pot anar inventant sense cap problema. Mai hi havia hagut cap tradició de festa a Palma, era una festa religiosa, res pus. Aixì que benvinguts els dimonis, molts d'aquests que se queixen han oblidat els Simpson de na Cirer i callaren com a putes. Sempre queda el recurs que tots els dimonis de les terres de parla catalana prenguin possesió, en nom d'en Banyeta verda, el Parlament Europeu i fassin deixondir als quatre miots que pasturen per allà.
FEM LA FIGURA DEL DIMONI I ELS CORREFOCS BÉ D'INTERÈS CULTURAL(BIC) I SALVEM-LOS TAL COM SON. "Com a llei Europea per a la protecció de les persones s'ha creat una llei de regulació d'espectacles pirotècnics que diu: "no pot haver-hi cap persona a menys de 15 metres de la pirotècnia, ni tan sols les persones que fan possible aquest espectacle. Per falta de cultura popular similar a la dels països de parla catalana el govern espanyol ha acceptat la llei Europea per aquest motiu, la federació Catalana, Valenciana i Balear de diables de foc estan estudiant la manera per que es reconeixi la tradició com a cultura popular per poder seguir conservant aquesta tradició. Per aquest motiu s'ha pensat fer algun tipus de manifestació per convènçer al governs que donin tot el suport possible perquè es puguin seguir fent aquests espectacles en les localitats que vulguin conservar-los, i després dels recents espectacles que hem tengut a l'illa i la força que han tengut i tindran els pròxims anys la millor manera seria anar a Madrid a fer veure que aquesta és una tradició nostra i que hi ha molta gent que hi treballa i posen el seu esforç per fer-la continuar." VISCA LA TERRA, LLIURE!!!
US VA AGRADAR L'ESPECTACLE QUE US VAM DONAR!?!?!?!?!?!? SALUT!
Al meu país la pluja no sap ploure: o plou poc o plou massa;
Home, els focs estaren bé, tot i que al principi es feu un poc pesat, però era més que res per la pluja. Jo destacaria la gentada que hi havia als correfocs que anaven cap al parc de la Mar, a segons quins racons feia por de veres!
idò a mi tot i la pluja... Me va agradar força!
Hi ha molts errors històrics que si no es corregeixen després sembla que sempre han estat així. Com molt bé diu en TEODOR, la Catedral és realment la Seu, però n´hi ha d´altres molt sonats com Platja de Palma en lloc de s´Arenal, Magaluf en lloc de Magalluf, etc, etc. Ah, quant al patètic espectacle del foc, la veritat, més lis valia a aquests de l´Ajuntament destinar els dobbers que això ha costat a qualque ONG o a netejar un poc Palma. Estic avergonyit que tot un Consistori tiri mils d´euros d´aquesta manera.