Aigua i foc

La pluja desllueix l'aTIÀfoc i fa suspendre l'actuació de Maria del Mar Bonet. Més de 80.000 persones, però, sortiren al carrer per acomiadar les festes de Ciutat

TW
0

Ben cert és que, davant un incendi, el vent es converteix sempre en l’enemic principal i que aquest cap de setmana l’aTIÀfoc ha penjat d’un fil a causa del temporal. Ahir a Palma, però, les coses canviaren de sentit. El foc en fou el protagonista. El vent, temut, en prou feines hi aparagué. I l’aigua, que en cas d’incendis, és un bé diví, ahir resultà ser un càstig de l’infern.

Els herois del vespre: els més de 1.500 dimonis, bèsties de foc i tamborers que, amb les 86.000 persones que sortiren al carrer (segons fonts de la Policia), aconseguiren fer front a les darreres envestides de l’anomenada ciclogènesi explosiva i que, a Palma, arribaren en forma d’una emprenyadora pluja que deslluí al complet les festes patronals de Ciutat, tal com ja féu dilluns passat en la revetla de Sant Sebastià. La pluja, a més, féu anul·lar el recital de Maria del Mar Bonet, que havia d’actuar amb els dimonis a la murada de la Seu.

Però deixant de banda la inaportuna pluja, el de Palma fou un incendi de grans dimensions. Ja feia dies que edificis com el teatre Principal, el castell de Bellver i el Gran Hotel eren tenyits d’un vermell amenaçador. Ahir, s’hi sumaren els carrers del centre de Ciutat i la Seu, que un any més demostrà la seva majestuositat, magrat que la "delicadesa" de les seves estructures no permetin un final de festa més infernal.

Les primeres guspires arribaren devers les sis de l’horabaixa. Les bèsties, que a causa del vent de dissabte sortiren de les Avingudes i no de la la Feixina com estava previst, obriren el foc direcció cap al parc de la Mar. Na Marranxa d’Alaró, la Cuca Fera de Muro, en Jenot de sa Pobla, el drac d’Hiachat de Santa Margalida, en Freu de Campos, el Corb de Sant Joan, la deessa Boscana de Mancor, el Boc d’Esporles, les Banyotes de Consell, en Ferreret de Sineu, en Cendrada de Binissalem i el drac i la víbria de Castelló.

El foc s’estengué ràpidament. Uns minuts més tard, des de la Misericòrdia, sortí un bon caramull de dimonis disposats a tot. Venien de Palma, Sòller, Santa Margalida, Santa Maria del Camí, sa Pobla, Mancor de la Vall, Muro, Sant Joan, Felanitx, Consell, Esporles, Sineu, Binissalem, Alaró i Pollença, i fins i tot també d’Eivissa i de Maó. El camí, ben il·luminat per olles de foc, conduïa també cap al parc de la Mar. Al mateix temps que el foc s’anava apoderant de Ciutat també l’aigua hi anava agafant protagonisme.

Devers les vuit del vespre, la pluja s’intensificà, fet que féu suspendre el concert de Maria del Mar Bonet i també féu desesperar les més de 50.000 persones que restaven ja al parc de la Mar, que hi respongueren amb crits i amb xiulets. A les nou, miraculosament, l’aigua féu una pausa i, a ritme d’Apocalypse Now, començà un piromusical que, si bé no tenia grans detonacions (Patrimoni les prohibí per protegir els vitralls de la Seu), sí que oferí un bonic espectacle de colors i formes amb la Catedral de Mallorca tenyida de vermell a darrere.