TW
0

Fa un poc més de 70 anys, el 22 de gener de 1939, les tropes franquistes entraren a Barcelona. El gran exili republicà que començà llavors ha estat documentat àmpliament, i ara es pot conèixer el testimoni d’alguns dels qui el visqueren des de la pantalla de l’ordinador. Per "commemorar" el setantè aniversari d’aquest abandó forçat del país, la Institució de les Lletres Catalanes ha posat en marxa un blog que recull testimonis directes de l’època. La majoria són de literats i de personalitats catalans que es varen mantenir fidels a la República i a la Generalitat, tot i que també s’hi inclouen persones anònimes.

La ruta de l’exili. Dia a dia 70 anys després té l’esperit de qualsevol blog editat a la xarxa: explicar en cada jornada vicissituds i vivències. Cada dia s’hi publica una entrada amb el que ha passat durant les darreres 24 hores. La diferència és que, en aquest cas, les experiències tenen moltes dècades d’antiguitat i no arriben d’una sola veu, sinó de diverses. Carles Riba, Antoni Rovira i Virgili, Pompeu Fabra, Mercè Rodoreda i Josep Pous i Pagès són alguns dels literats que hi aniran apareixent. Segons explicà ahir Iolanda Pelegrí, coordinadora del projecte, els testimonis han sortit "de dietaris, cartes personals, poemes i novel·les de ficció" d’aquests autors catalans, que es dirigiren a França. Alguns textos escrits per familiars dels literats també són recollits al blog.

22 de gener, dia 1

Cada dia, un text sintètic serveix per anar enllançant els diversos extractes que conten els esdeveniments en primera persona. En alguns casos, cada cita és posterior a l’anterior, mentre que en altres ocasions s’uneixen diverses visions del mateix moment, escrites per diferents autors. Cada una de les cites és d’unes poques línies i va acompanyada de les dades bibliogràfiqus pertinents. Aquesta estructura permet reviure els fets des de diferents angles, per oferir-ne així una visió més completa i multidireccional. En principi, el projecte s’actualitzarà diàriament fins a mitjan febrer i se centrarà a "seguir la sortida des de Barcelona i l’arribada a camps de concentració o a ciutats com Tolosa i Avinyó".

En tot cas, la narració es podria allargar segons la resposta del públic. Aquest blog és la primera de les accions que durà a terme l’ILC durant el 2009 amb motiu dels setanta anys de l’exili. Entre les iniciatives que arribaran més endavant, destaquen l’exposició Literatures de l’exili. Retorn a Catalunya, que es podrà veure del 21 d’abril al 21 de juny al palau Moja de Barcelona; i una reconstrucció sobre el terreny de la ruta de l’exili cap a França, sortint des d’Agullana, a la comarca del Baix Empordà.