TW
0

Arribà a Mallorca i quedà fascinat pels seus paisatges, els seus colors, els seus arbres, les seves cases, la seva gent i les seves festes i tradicions. Per reflectir tot això, Anglada Camarasa agafà els pinzells i ho traslladà brillantment damunt la tela. Ara, 50 anys després de la seva mort, que va ser a Pollença el 1959, la companyia Produccions de Ferro ha acomplert el repte de transportar la plàstica del pintor català a l’escenari del CaixaFòrum de Palma. I sembla que ho ha aconseguit amb èxit, a través de la representació El lloc de l’home feliç.

Sota la direcció de Cristina Cervià, la veterenia de l’actor Xim Vidal, la revelació d’Agnès Llobet i la genialitat del pianista Andreu Riera, Anglada Camarasa torna a Mallorca per recordar totes les sensacions que l’Illa li reportà i que tan fidelment sabé plasmar als seus quadres. L’escenari de la Fundació la Caixa emmarca l’arribada de Xim Vidal, que interpreta el paper d’Anglada Camarasa (encara que la companyia vol remarcar que no és un retrat fidedigne de la figura del pintor), i d’Agnès Llobet, que hi representa el jove ajudant. "El paper d’Agnès ens ha servit per crear contrast, tensió i joc entre ambdós personatges", aclareix la directora.

Els dos protagonistes arriben a Mallorca i descriuen, amb la plasticitat de les paraules, tot allò que hi veuen talment com si tinguéssim davant un quadre del pintor. El color de la mar, la textura dels arbres i els quefers de la gent. "Durant la representació no veurem cap quadre, però sí que entendrem el pensament de Camarasa. Perquè escollia el que escollia i ho pintava com ho pintava", afirmà Cervià, que volgué remarcar "l’amor que Camarasa sentia per aquesta terra" com a tema principal del muntatge.

Regant tot l’ambient modernista de l’obra hi trobam també la figura del pianista Andreu Riera, considerat, a través de la música, com "el tercer personatge". Els temes de Francis Poulenc triats per iniciar la funció, "perquè Camarasa venia de París –afegeix Riera–", es completen amb els de compositors mallorquins contemporanis del pintor, com Miquel Capllonch, Jaume Mas Porcel i Antoni Torrandell, i també amb peces d’Antoni Parera Fons.

L’obra, que ha estat un encàrrec de la Fundació la Caixa per celebrar el 50è Aniversari de la mort d’Anglada Camarasa, ha tingut la col·laboració d’Antònia Ramon en la tasca de documentació i redacció del text, preparat a partir d’articles, entrevistes i cartes del pintor català. També hi ha ajudat molt la seva filla, Beatriu Anglada, que ha aportat nous detalls sobre la vida de l’artista. L’estrena d’El lloc de l’home feliç tindrà lloc demà a les vuit del vespre. També es representarà els diumenges 25 gener, 1 i 8 de febrer, a les 18.00 hores. L’espectacle és de franc, però amb entrada limitada. La Fundació La Caixa no descarta que, posteriorment, es pugui exportar a altres centres de l’entitat.