TW
0

L’illa se sent orgullosa d’haver conservat la Sibil·la i el Sermó de la Calenda, dos personatges que formaven part, en l’època medieval, de la litúrgia del 24 de desembre. Però què ha estat d’aquella Processó dels Profetes que precedia aquestes figures? El públic tindrà l’oportunitat de reviure avui vespre a la Seu, a partir de les 20.30 hores i amb més o manco similitud, l’acte teatral que anunciava, al segle XVI, l’arribada de Crist entre els homes.

"Mentre a Mallorca el cant de la Sibil·la continuava essent el cor de les Matines, la Processó dels Profetes havia desapareguda", assenyalà Martí Fons, que assisteix el director de l’esdeveniment, Pere Noguera. "Com d’aquesta obra perduda en coneixem ben poca cosa, la representació que es durà a terme demà n’és més una reinterpretació actualitzada que no una recuperació", afegí Fons, alhora que assegurà que "el teatre en català té el seu origen en activitats religioses medievals".

La presidenta del Consell de Mallorca, Francina Armengol, inaugurarà aquesta segona edició de Les Matines de Nadal a les Illes Balears, que ja es representaren el 2006, tot i que en aquesta ocasió s’escenificarà dins una Seu decorada amb motius nadalencs, incloses les bastides. Seguidament, començaran les tres parts de la representació: un breu cant gregorià amb la Tercera Lliçó d’Isaïes de la veu de Jaume Gual; la Processó dels Profetes, encapçalada pel Joch de Ministrils del Consell de Mallorca, que s’afegeixen a aquesta segona edició de les Matines; i el Nadal a Lluc, amb el cant de la Sibil·la, l’Àngel i el Sermó de la Calenda tal com es féu el 24 de desembre passat al monestir mallorquí.

L’acte central

Un cop de gong anunciarà la sortida de la Processó dels Profetes, l’acte central de la vetlada. Quatre tenors, tres barítons, tres baixos, una mezzosoprano i dos actors posaran veu a aquells, al bisbe, a Isaïes, Jeremies, Daniel, Moisès, David, Habacuc, Simeó, Zacaries, Elisabeth, Joan Baptista, Virgili i Nabucodonosor, aquells qui donaren testimoniatge de l’arribada del messies.

Les veus dels personatges, amb el bisbe com a mestre de cerimònies, es relleven una vegada i una altra entre si i amb els cants del cor, integrat per la Coral universitària de les Illes Balears, l’Orfeó UIB i el Cor de mestres cantaires. Són dirigits per Joan Company.

Virgili i Nabucodonosor són els únics personatges que no canten el text, sinó que l’interpreten de manera parlada. "Per aquest motiu hem escollit dos actors, Enric Garcia i Pere Martorell, perquè donin vida a aquests personatges", apuntà Fons.

Antigament, una de les Matines més concorregudes de l’Illa, la de Lluc, es passejava al llarg del Nadal per diferents municipis mallorquins per arribar a un major nombre de públic. Enguany, com ja es féu en el 2006, i coincidint amb el 125è aniversari de la coronació pontifícia de la Mare de Déu de Lluc, els Blauets, la Sibil·la, l’Àngel i el Sermó de la Calenda protagonitzen la tercera part de l’espectacle.

Pel que fa als crèdits de l’esdeveniment, cal destacar que l’escenari de la Seu aplegarà al voltant de dues-centes persones. La promoció de les Matines és a càrrec de la Fundació Santuari de Lluc; el recentment desaparegut Pere J. Llabrés va ser el traductor i revisador del text; i el pare Antoni Martorell s’ha encarregat de la coordinació i composició musical, entre d’altres participants en la recuperació d’aquesta porció del nostre patrimoni immaterial i, en definitiva, de la nostra cultura.

A través d’un complet programa de mà que ha preparat l’organització, els assistents a Les Matines de Nadal a les Illes Balears podran seguir l’acte paraula per paraula i nota per nota.