TW
0

La pel·lícula independent Slumdog millionaire fou la gran protagonista de la 66a edició dels Globus d’Or, celebrada la passada matinada a Los Angeles. La cinta hi obtingué quatre guardons, dos més que Kate Winslet, que s’endugué dues estatuetes per Revolutionary road i El lector. La sort no somrigué als espanyols Penélope Cruz i Javier Bardem, que quedaren a les portes de l’èxit. Tot i així, la seva pel·lícula, Vicky Cristina Barcelona, aconseguí el Globus d’Or com a millor comèdia, l’únic premi dels quatre als quals optava. La història dels joves d’una barriada pobra de Bombai que veuen truncada la seva vida pel programa de televisió Vol ser milionari? s’adjudicà el guardó de millor pel·lícula, millor direcció per a Danny Boyle, millor guió i millor banda sonora.

Un resultat que deixà amb les mans buides els títols amb més de candidatures: El curiós cas de Benjamin Button, El desafiament - Frost contra Nixon i El dubte, que competien per cinc distincions. L’Associació de la Premsa Estrangera de Hollywood (HFPA), que atorga aquests premis, es decantà aquesta vegada per les produccions independents. The wrestler fou la segona cinta més guardonada de la nit amb dos Globus d’Or, a la millor cançó (Bruce Springsteen) i a la millor interpretació masculina per a Mickey Rourke, que sorprengué molts dels presents.

La sisena n’ha estat la bona

Els Globus d’Or a les millors actuacions femenines varen ser per al Regne Unit, gràcies a l’èxit de Kate Winslet i de Sally Hawkins, guanyadores en les categories princials de drama (Revolutionary road) i de comèdia (Happy. Un conte sobre la felicitat), respectivament. A més, Winslet, de 33 anys s’imposà com a millor actriu secundària pel film El lector, davant rivals com l’espanyola Penélope Cruz. La protagonista de Titanic partia com a favorita per al primer premi de repartiment, que rebé molt emocionada, si bé no pogué retenir les llàgrimes en recollir el segon guardó. Fins ara Winslet havia estat candidata a un Globus d’Or en cinc ocasions, sense aconseguir-ne cap. Una de les majors ovacions de la vetlada fou per al difunt Heath Ledger, considerat el millor actor secundari de 2008 pel seu malèfic paper del Joker en El cavallero obscur.

Encara que el major aplaudiment va ser per a Steven Spielberg, homenatjat amb el Globus d’Or honorífic Cecil B. DeMille. L’irlandès Colin Farrel s’emportà la distinció com a millor actor de comèdia per Amagats a Bruges, categoria en la qual competia amb Javier Bardem. El guió es complí segons les travesses en el premi a la millor pel·lícula animada de l’any, que fou per a Wall-E, mentre que la cinta d’animació israeliana Waltz with Bashir s’adjudicà el premi com a millor cinta en llengua no anglesa.

Penélope se’n torna a Espanya amb les mans buides

PALMA Diumenge, tot semblava indicar que Penélope Cruz s’enduria el primer Globus d’Or de la seva carrera. Tot pintava molt bé per a l’actriu, després d’haver guanyat alguns dels premis més importants que s’han entregat fins ara, com els dels crítics de Nova York, Los Angeles i el del National Board of Review. A més, cal recordar que fa dos anys només la brillant actuació de Helen Mirren a The queen va impedir que la madrilenya recollís més premis a la Meca del cinema per Volver (per la qual també estigué nominada a l’Oscar). Enguany, els Globus podien reconèixer finalment Penélope, amb el seu treball a Vicky Cristina Barcelona.

Però si l’Associació de premsa estrangera tenia cap deute amb la protagonista de Belle époque, encara devia més a la britànica Kate Winslet. La protagonista de Titanic hi havia estat nominada anteriorment cinc vegades, però no havia guanyat mai. I, és clar, les ganes de compensar-la per tantes derrotes posaren fi al "somni daurat" de l’alumna de Woody Allen. De fet, els votants volgueren posar tant d’èmfasi a reconèixer Winslet, que al final li acabaren lliurant dos premis en la mateixa gala. Als Oscar, la situació es pot repetir per a Winslet (també hi ha tingut cinc nominacions i no ha guanyat mai, i l’Acadèmia voldrà assegurar-se que no torni a passar) o que el vot es reparteixi entre dues nominacions i no s’imposi en cap de les dues (que és el que sol passar).

I amb vista als Oscar?

Segons els experts, Penélope haurà de confiar que si els Oscar també volen compensar Winslet, ho facin per Revolutionary road (de la qual és protagonista) i no per The reader (cinta per la qual es presenta com a secundària, igual que Cruz). En tot cas, encara falten uns dies per a les nominacions, i de moment Penélope torna a Espanya amb les mans buides. Bé, de fet sembla que no hi tornarà pas, ara per ara, ja que als EUA l’esperen més cerimònies i actes de promoció. Pel que fa a Javier Bardem, la seva "derrota" com a actor de comèdia no resultà gaire sonada, ja que la seva nominació havia estat una sorpresa. Tant és així, que no anà a la cerimònia i tot. Amb les d’enguany, Penélope suma dues nominacions als Globus i Bardem, quatre (tres per papers en anglès).