Camarada Kharms, un autor oblidat

Produccions del Mar presenta el seu segon muntatge, Camarada K. L'espectacle s'estrenarà al Teatre del Mar el dia 15 de gener i estarà a l'escenari del Molinar fins al proper dia 25

TW
0

Una de les maneres millors de conèixer un autor és, sense cap dubte, per mitjà de la seva obra. El rus Daniïl Kharms (1905 - 1942) només pogué publicar dos poemes i alguns llibres de contes que escrigué per sobreviure. Ara, 40 anys més tard, els seus textos veuran la llum damunt un escenari. Després de l’èxit de l’obra Seqüències, 4 ficcions d’avui, Produccions del Mar proposa un nou espectacle, Camarada K. L’obra és dirigida per Joan Carles Bellviure i interpretada per Joan Manel Vadell, Sergi Baos i Margalida Grimalt. L’espectacle, ara en període d’assaig, s’estrenarà al Teatre del Mar el dia 15 de gener i estarà a l’escenari de la sala del Molinar fins al proper dia 25.

Gairebé per casualitat, Bellviure descobrí Kharms, un poeta a qui l’estalinisme li prengué el protagonisme per relegar-lo així a l’oblit, cosa que evità que els seus textos veiessin la llum. "L’autor era poeta i s’especialitzà en relats hipercurts", assenyalà el director, que en aquesta peça ha fugit de la dramatúrgia tradicional. "He agafat relats breus de l’autor, els seus manuscrits, diaris i algun poema i n’he fet una dramatúrgia poc convencional en la qual apareixen al voltant de trenta històries hipercurtes", afegí Joan Carles Bellviure.

La follia russa

Potser per la seva impotència, pel règim que va viure i patir o per la precària vida que tenia –Kharms emmalaltí a l’hospital psiquiàtric on el tancà el Govern, i morí de fam a només 37 anys–, els seus textos estan carregats "d’un grau elevat de follia", assegurà el director. "L’estil de Kharms era l’equivalent en rus al dadaisme o al surrealisme europeus", afirmà. De fet, Kharms fundà un moviment propi, l’Oberiu, que obriria pas al que es coneix com a futurisme rus. Els personatges són molts, però "no vénen d’enlloc ni s’impliquen psicològicament", indica Bellviure. "L’únic personatge definit és un titella que representa l’autor. Les accions dels altres van des de manipular el titella fins a moure l’escenografia i fer de funcionaris soviètics", afegí.

"Una obra difícil d’explicar, que provocarà les rialles i el somriure del públic però que també presentarà moments molt durs que conviden a la reflexió". Així definí Vadell aquesta nova empresa de Produccions del Mar. Per la seva banda, Margalida Grimalt, l’única actriu que hi intervé, assenyalà que "és un espectacle carregat de follia que resulta indescriptible. És una peça que s’ha de veure per entendre-la".

Recuperar la memòria

Amb més de trenta històries damunt l’escenari, al llarg de poc més d’una hora de representació, el públic "es farà una idea de la personalitat de Daniïl Kharms per veure com pensava i com va viure una situació de repressió i de guerra", apuntà el director. Camarada K treu a llum el que hagué de passar, en vida, aquell poeta perseguit pel sistema comunista i que, després de mort, estigué a punt de restar per sempre en el oblit. "Tota la seva obra hauria desaparegut si no fos perquè, dos dies després de la seva mort, la seva dona, Marina Malitx, i el seu amic, el filòsof Iakov Druskin, tornaren a la casa i recuperaren la maleta on Kharms havia guardat els seus manuscrits. Miraculosament, Druskin arribà a salvar i a conservar aquest tresor", explicà Bellviure. El fet de recuperar aquests documents i de pujar-los a un escenari emociona el director, que destaca que "m’omple de goig veure com l’art, la ironia i l’humor acaben sempre sent més forts que la violència dels poders totalitaris".