"No volem etiquetar el nostre estil, així que anomenem la nostra música ‘sobrassada hardcore’". Amb esperit combatiu i fugint d’etiquetes, el grup mallorquí Musnok presentà ahir el primer disc, titulat Autoconsumible. La banda va néixer fa cinc anys i en fa dos va produir-se un canvi de formació. Des d’aleshores, han fet més de cinquanta concerts a Mallorca i un parell més al Principat. Ara, el seu treball de debut recull dotze temes, alguns dels quals ja han sonat als concerts, i alguna sorpresa.
La banda cerca el seu so propi combinant "el que ara ens agrada: heavy metal, rock clàssic o hardcore", segons explicà ahir el cantant i lletrista del grup, Marcel Pich. Escoltar el disc ens portarà a tenir sensacions tan diverses com gaudir d’un solo de blues, o recordar Iron Maiden.
Música de combat
Si una de les característiques de Musnok és la força i contundèncuia del seu so, l’altre tret que els defineix és la voluntat d’aprofitar la música com un instrument de denúncia i reivindicació. "Les lletres són combatives i properes a unes idees polítiques, d’això no ens en volem amagar", digué Pich. Són reflexions personals i crítiques a situacions puntuals fetes com si fos un poema, que parlen de classes socials, de l’estat del món en general i de la ruralia. Per si no queda clar, n’hi ha prou de veure alguns dels títols de les cançons: Classe mitjana, La revolta del benestar, Modernitzar-se i Les aspes de la globalització en són alguns exemples. El mur de la vergonya parla de l’ofec a Palestina i TCT reclama ser escoltada amb atenció per caçar els significat d’aquest enigmàtic títol. També hi ha un tema que parla del desamor, però seguint l’esperit del disc, té "una tirada política".
Com explicà Pich, "per desgràcia, la música reivindicativa en català és un moviment que encara s’ha de construir a Mallorca", si bé cita alguns precedents que els han servit d’inspiració, com Tots Sants, Matràs i Kingonort.
Dues dedicatòries
A banda de Pich, Musnok està format per Miquel Marquet, Enric Hernaiz i Lluís Cabot. L’àlbum de debut, que ha tingut l’ajuda de l’OCB, està dedicat al desaparegut líder d’Al-Mayurqa, Toni Roig, de qui destaquen el "clar sentit de país que reflectia a les seves cançons ". També inclou un homenatge a Damià Huguet i a la seva voluntat de "salvar la poca ruralia que ens queda".
Francesc Ribera Titot, cantant de Brams, ha participat al disc. Ahir destacà que aquest és un grup "amb coses a explicar", al contrari que d’altres, on "el grup és la finalitat en si mateix". La banda ha optat per lligar el seu treball a la llicència Creative Commons, que permet que es pugi copiar i reproduir sense haver de pagar cànons. Amb aquesta decisió d’"alliberar" els seus temes, no gaire freqüent entre artistes de les Illes, Musnok volen aconseguir "donar màxima difusió a la nostra música". Cal destacar el disseny de la coberta del CD, en què han evitat "el disseny amb estrelletes vermelles que solen fer els grups combatius", i han optat per una proposta plena de detalls per descobrir. D’entrada, podeu començar pel més fàcil: desxifrar el significat del nom del grup.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.