Conèixer Guillem d’Efak, un dels músics i poetes més brillants i a la vegada oblidats que ha donat la nostra Illa, ja no és una qüestió generacional. Projecte d’Efak ha decidit treure-li la pols, donar-li una bona ruixada d’aigua fresca, empolainar-lo i fer-lo sortir de nou al carrer. Ja fa tres anys que ho fan, damunt d’escenaris de Mallorca i de Catalunya, però aquesta és una sortida especial. No té forma de concert, sinó que és un disc amb 13 cançons que, com un infant amb sabates noves, acaba d’arribar a les botigues. Per fer-ho, els cinc membres de Projecte d’Efak han entrat literalment al bany per "dutxar Guillem d’Efak. Refrescar aquella veu vellutosa i profunda, treure’n el xiuxiueig del vinil antic perquè torni a sonar a ara".
Joana Gomila és l’encarregada de donar una nova vida a les paraules d’Efak. "Al principi, quan vàrem començar, érem quasi com una banda de rock’n’roll. Vomitàvem energia. Ara, per sort, tendim a un estil més proper al blues o al funky", diu la cantant manacorina.
Conscients que la figura de Guillem d’Efak, "aquell negre que parlava català", ha quedat desdibuixada amb el pas del temps, un grup de joves decidí recuperar-lo el 2006, coincidint amb el 10è aniversari de la seva mort. Estaven decidits a oferir un petit concert a Manacor, on joves de la seva generació quedaven orfes de referents locals. Un concert d’un dia sense la mirada fixada en els escenaris ni molt manco en les prestatgeries de les botigues de discos. De manera inesperada, però, els cridaren des de Girona per participar en el festival Cançó 06. I tira tira, després de tres anys de concerts i d’haver ajuntat suficients doblers per entrar en un estudi, Blau els acaba d’editar Malapesta.
Aquest treball –ho volen deixar clar– "és un disc que sona a ara. No és un homenatge a Guillem d’Efak amb una reproducció de les seves cançons. Se n’han fet nous arranjaments i estam molt contents de com ha quedat", diuen. Tanmateix, per Gomila, "continuam tenint molt millor so en directe". Per això convida els mallorquins a desplaçar-se el proper dissabte, dia 3 de gener, fins al Teatre de Manacor, on tindrà lloc la gran presentació d’aquest cedé a l’Illa. Abans ja ho han fet a Barcelona, on resideixen els membres del grup, que en el seu moment se sorprengueren que els catalans fossin conscients de la figura de Guillem d’Efak. "La gent el coneix bastant. A Barcelona, ell creà bars locals com la Cucafera i la Cova del Drac, i era un xouman força popular", afirma.
Continguts
Blues en sol (enregistrat directament dins la dutxa), Cavallet de serp, Cançó de les dones, Son Coletes, Dissabte, Ran, ran, Quan la tarda, Febre, El pelegrí, Mai de mais, Nit d’insomni i la inèdita T’enganaren germà integren aquest disc, que inclou també un parlament del mateix Guillem d’Efak. "Bernat Nadal ens regalà unes cintes de casset inèdites sobre el cantant –explica Gomila–. Una era d’una vetlada que organitzà amb els seus amics. L’altra, el seu darrer concert a Manacor dins l’espectacle Gimnèsies i Pitiüses". Així, música i veu es fusionen en un repertori d’estils que combina jazz, blues, estones de pop i l’essència del funky.
Projecte d’Efak està format actualment per Joana Gomila a la veu, Llorenç Barceló als teclats, Albert Forns al baix, Miquel Perelló a la bateria i Miquel Trobat a la guitarra.
Malapesta, crit extret de la cançó Cavallet de serp, és el nom que han escollit per a aquest primer treball. Per a la portada han gaudit de la col·laboració especial del seu amic Guillem d’Efak, fill de l’artista, que literalment ha entrat al bany per ser dutxat. Aquesta imatge curiosa evoca a la perfecció l’objectiu de la banda: dutxar Guillem Fullana Hada d’Efak perquè torni a sortir net i nou com el primer dia. Una bona oportunitat per a les noves generacions de conèixer aquell polifacètic artista de color, fill d’una princesa de Nova Guinea i d’un guàrdia civil de Manacor.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Enhorabona! És necessari i signe de bona salut com a país l'existència d'iniciatives com aquesta que recorden un home creatiu 100% i que estimava la terra. Per cert, vol dir que el pare de Guillem d'Efak no era carrabiner...?
Visca Guillem d'Efak! Quant en necessitam com ell ara?