TW
0

La 58a Nit de Santa Llúcia repartí dissabte els premis literaris d’Òmnium Cultural al Palau de Congressos de Barcelona davant d’un miler de persones. A la cerimònia, marcada per la transmissió en directe de l’esdeveniment a la Televisió de Catalunya, hi assitiren el mallorquí Sebastià Alzamora, guanyador del Carles Riba de poesia i 3.000 euros amb La part visible. El llucmajorer destacà que "els temps de crisi són bons per a la poesia, però, sobretot, la poesia és bona per als temps de crisi".

Entre els guardonats, hi destacaren Lluís-Anton Baulenas, Sant Jordi de novel·la amb El nas de Mussolini, dotat amb 60.000 euros, i el finalista Vicent Usó amb El músic del bulevard Rossini. Els distingits reberen el guardó de mans dels guanyadors de l’any anterior. L’escriptor Guillem Frontera, premi Mercè Rodoreda 2007 per La mar enfora, anuncià Víctor Alexandre com el millor d’enguany per Set dones i un home sol en la categoria de contes. Versió Rac 1 i Afers Exteriors reberen els premis en les modalitats de ràdio i televisió, respectivament.

Les regles de la televisió formaren l’espectacle. Les presentacions i els discursos foren breus, les actuacions distretes i amb un fort component visual. El més divertit de la vetlada foren les actuacions de Carles Santos. Amic de les perfomances, el músic interpretà de genolls amb un piano de coa a cada mà, i també a quatre mans, en una mena de joc coreografiat amb la pianista Inés Borrás. El tenor Antoni Comas cantà una particular versió d’El Barbero de Sevilla, de Gioachino Rossini, alhora que un raig d’aigua el remullava al centre de l’escenari.

La cloenda anà a càrrec de José Montilla, president de la Generalitat, qui parlà de "gran nit literària", i de Jordi Hereu, batle de Barcelona, ciutat que recuperava la celebració de la Nit de Santa Llúcia després de vuit anys. Ernest Benach, president del Parlament de Catalunya, afirmà que "el català és cosa de tothom" i avisà que "no em resigno a pensar que el català sigui una llengua minoritzada". La festa acabà amb un sopar preparat pels cuiners Jubany, Ventura i Vilà, en què un grup d’actors, vestits de cambrers, dinamitzà la ingesta amb jocs de paraules i poemes.