TW
0

Palma es convertirà en una de les ciutats europees capdavanteres en la defensa de la llibertat d’expressió. En el ple de Cort del dia 22, l’Ajuntament signarà l’adhesió a la Xarxa de ciutats refugi ICORN i la seva entrada en el programa Escriptor refugiat, destinat a acollir escriptors que pateixen represàlies al seu país per motius polítics, i que volen abandonar-lo.

L’ICORN (International Cities of Refugie Network), amb seu administrativa a Stavanger (Noruega), és una iniciativa que va néixer fa dos anys i de la qual formen part ara mateix vuit ciutats, com Brussel·les, Frankfurt, Oslo i Barcelona. Impulsada per l’associació d’escriptors PEN International, aquesta xarxa cerca recursos de les administracions per acollir a les anomenades "ciutats refugi" els literats exiliats.

40.000 euros cada any

En el cas de Palma, la regidoria de Benestar Social i la de Cultura aportaran 40.000 euros anuals perquè aquesta iniciativa sigui possible. Segons explicà ahir la regidora de Cultura, Nanda Ramon, l’objectiu és que "l’any 2009 ja puguem ser una ciutat acollidora". Cada any se seleccionarà un nom per a cada ciutat, d’entre el llistat d’escriptors perseguits. La tria es realitza d’acord amb la seva situació personal i amb les facilitats d’adaptació a les diferents societats receptores possibles. L’autor rep una beca anual, que es pot prorrogar per un segon any.

La localitat d’acollida es fa càrrec "de l’estada, la manutenció i la seguretat" del refugiat. A més, també ha de facilitar la seva projecció com a escriptor, proporcionar-li elements d’acollida i promoure que s’integri lingüísticament i que participi en la vida cultural i literària de la ciutat.

Experiència catalana

L’entrada de Palma a la xarxa Icorn i en el programa Escriptor refugiat l’ha sol·licitada el PEN Català, que l’any passat posà en marxa aquesta iniciativa a la capital del Principat. Barcelona ha acollit l’algerià Salem Zenia, defensor d’una major autonomia del poble berber. La secretària del PEN Català, Carme Arenas, explicà ahir a Palma que Zenia "ja ha recorregut tot el territori de parla catalana" i que el programa inclou també la visita de la resta de "ciutats refugi" i d’altres països europeus.

Així mateix, la secció catalana del PEN promou l’adhesió de Cerdanyola del Vallès a la Xarxa. Tot plegat, amb l’objectiu de "garantir la llibertat, el coneixement entre literatures i defensar les llengues autòctones".