Consumisme, no gràcies

El festival BAC! reflexiona al Centre d'Art Contemporani de Barcelona sobre la societat capitalista. Des de Mallorca, la galeria La Caja Blanca hi aporta una performance realitzada a Can Marquès l'any 2006

TW
0

Si un dia d’aquests passau per Barcelona, no perdeu l’oportunitat de visitar l’exposició Reveille Toi! dins el festival BAC 08, al Centre de Cultura Contemporània (CCCB) de la capital catalana. Allà trobareu la reflexió de devers 150 artistes internacionals (entre els quals n’hi ha alguns de mallorquins) sobre el consumisme i la societat capitalista d’avui en dia.

Però si no anau a Barcelona, no passeu pena. La galeria La Caja Blanca, a Palma, participa també en el projecte i des del seu centre, al carrer Verí número 9, hi aporta el vídeo de la performancer britànica Yara El Sharabini.

Muntanyes de sabates esportives en desús, cossos nus en què l’únic que resta intacte és el cocodril d’una marca, pastilles de sabó que renten amb èxit, elegància o emoció, un ramat de cabres que idolatren apassionadament una camiseta de Prada, una reproducció gegant d’un xiclet mastegat per Bimba Bosé i una persona coberta amb un vestit fet de bosses del McDonalds, aquests són alguns dels exemples que trobam al BAC! Entre aquestes, no deixen tampoc de soprendre’ns el conjunt de carros de compra del mallorquí Gory de Palma, caracteritzats amb marques com Chanel i Prada. És una ironia títulada Chained en la qual De Palma vol criticar "el capitalisme imperant, la publicitat enganyosa, el consum exagerat i l’estat social que enalteix estar a la moda".

Així mateix és destacable la Maria de Montse Campins, tres retrats d’una dona comuna "que només necessita la naturalitat per mostrar la seva bellesa". Com mostren les imatges, Maria, "una mallorquina de 20 anys, estudiant de Barcelona", no recorre a cremes depilatòries ni a tractaments de bellesa permanents.

És, com diu el director del Festival, Joan Josep Fernández, diferents exemplificacions "d’aquesta nova religió global que s’ha creat amb el consumisme" i que ara, en temps de crisi i prop de les festes de Nadal, magnifica encara més les seves conseqüències. "De manera molt subtil, irònica, l’artista fa un reflex de la societat", diu Fernández, que veu així la necessitat de "replantejar" el sistema. "Basta mirar els més petits, que ja demanen juguetes, marques, mòbils...", reflexiona.

El festival BAC! arriba enguany a la novena edició parlant del consumisme. En les convocatòries anterior s’havien tractat temes com la construcció, les identitats, la violència, les pors i la pell.

El projecte Redes

BAC!, però, no només es concentra a Barcelona. Dins el projecte Redes, 30 galeries de tot el món hi participen simultàniament. De Palma a Nova York, de València a Santigo de Xile.

El vídeo de la performance que Yara El-Sherbini realitzà l’any 2006 a Can Marquès, a Palma, és l’obra escollida per la galeria La Caja Blanca per participar en la iniciativa. El vídeo es pot veure al CCCB i també a la galeria palmesana, on en els propers dies s’inaugurarà una exposició amb l’obra d’El-Sherbini. "Volíem que coincidissin les dues inauguracions, a Barcelona i a Palma, però tenim l’obra retinguda a la duana", explica Eva Shakouri, de La Caja Blanca.

Auctions speak louder than words és com es titula la performance, que reflexiona sobre el valor de l’art des d’una perspectiva dels contactes. "No és tan important allò que fas com els contactes que tinguis i el nombre de persones importants que vinguin a la teva inauguració", explica Shakouri en referència a la reflexió d’El-Sherabini. La performancer es dedica a repartir targetes sota el lema I am an artist, a la vegada que va apuntant noms i telèfons en una llibreta negra. Al final de l’acte, Sherabini subhasta la llibreteta. El valor que n’obtingui (a Can Marquès foren uns 600 euros) és el valor final de l’art.