El protagonista de Malos tiempos nom Frederico, però es podria dir Juan, Manolo o Tomeu. L’acció passa a Madrid i en alguns moments a Zamora, però podria passar a qualsevol ciutat. "Jo no som historiador. No parl ni de dates ni de batalles ni de polítics. Parl de la guerra i de la gent que pateix", digué Giménez. Gent que passa fam, que no entén què passa, que fuig corrent dels bombardejos, que s’amaga d’aquells que el cerquen i, sobretot, de la gent que té por. Una guerra que gràficament és grisa, en blanc i negre, "perquè havia d’evitar la bellesa", digué l’autor en referència als seus dibuixos.
Clar està que a les guerres tothom hi perd. És per això que entre les vinyetes de Giménez es poden veure morts rojos i també morts nacionals, "perquè, en el fons, tots són víctimes", digué. Ara bé. Una cosa si vol deixar clara el dibuixant: "Qui comença les guerres és un grandíssim fill de puta. Sigui de la guerra que sigui". El posicionament de l’autor, doncs, és ben clar. "Ja hi ha hagut massa anys en què ha estat oficial la versió dels guanyadors. Ara toca explicar l’altra part", una història que si bé ell no va viure en primera persona, nat el 41, sí en va patir les conseqüències.
"Jo no he estat mai neutral en ma vida. I esper no ser-ho mai, perquè generalment, darrere una persona neutral, sol haver-hi un feixista amagat", sentencià. De la seva col·lecció Malos tiempos resta encara el darrer volum, que sortirà el proper mes de maig, ja que coincidirà amb la fira del còmic de Barcelona. Serà en aquest llibre que Giménez parlarà de la pau dels franquistes i de la penosa postguerra. Un període que ell visqué fortament en primera persona després de quedar orfe de mare per culpa de la tuberculosi.
De moment, però, els fans de Giménez ja poden gaudir de la tercera part de la sèrie, apareguda fa poquíssim a les llibreries. Un còmic que apareix en un moment clau dins la història contemporània de l’Estat espanyol. "Per primera vegada algú –digué fent referència al Govern de Zapatero– ha decidit fer cas a les víctimes". "Després de tants anys ara és el moment de fer inventari", rematà l’escriptor i dibuixant.
Els recents debats sobre la memòria històrica i les diferents decisions del jutge Garzón pel que fa a l’obertura de les foses comunes han fet que la Guerra Civil espanyola i totes les seves víctimes agafin protagonisme un altre pic. Dèiem al principi que aquesta era una història sense herois. Potser ens equivocàvem. N’hi ha tants que no sabríem per on començar.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.