TW
0

Joan Bennàssar no s’empegueeix gens ni mica quan ha de parlar dels seus 157 dibuixos inclosos dins el llibre Mallorca eròtica. No ho va fer a la seva terra, a Pollença, quan per agost del 2007 es presentà per primera vegada el llibre en societat. Ni tampoc ho féu a Madrid, Barcelona i Frankfut ni molt manco a Palma on, per primera vegada, s’exposen els 157 dibuixos que Bennàssar ha creat en homenatge al glosat mallorquí, en la seva versió més picant. Aucells, pardals, perdius, garroves i gorrions a la caça de la poma, la patata, la carxofa o la cotorra... així són els dibuixos de Bennàssar. Homes i dones que s’uneixen sexualment generant "alguna cosa especial", un autèntic "cant a l’amor", com ho definia el pintor pollencí.

L’espai de ses Voltes acollirà, des d’avui i fins dia 4 de gener, aquesta exposició que va néixer, "com totes les coses bones, de la casualitat". Nascut el 1950, Bennàssar reflexionà per veure com la seva generació havia viscut el sexe. "Després de la Guerra Civil, hi va haver un buit, tot el que era sexual era prohibit. I jo em demanava... com pot ser que un poble capaç de fer gloses de tan alt contingut sexual, sigui tan reprimit?" Gloses recollides de la vida rural de la Mallorca prèvia al 36 i en les quals es troben perles com "Me’n vaig anar a Formentor i vaig conèixer una al·lota, i tenia una carxofa com un plat de fer trempó".

O encara una altra: " Jo me’n vaig anar a sa Pobla, per boixar dalt una pell: quan li veig el foradell, li pos es pardal en doble. Sa fava passà aviat, sa poma pegà bramul, i es coions feren clac-clac, per sa regata des cul". I una altra: "Mumare té una capçana, de s’amplària d’un garbell, i mon pare té un aucell, com un batai de campana". En total, són 90 les gloses d’alt contingut sexual que surten en aquest llibre. Totes elles seleccionades i comentades pel professor de cultura popular a la UIB Felip Munar. El llibre, del qual ja s’han distribuït més de 3.000 exemplars, fou un projecte editorial de l’Institut d’Estudis Baleàrics, que el presentà en el marc de la Fira del Llibre de Frankfurt 2007, en la qual la cultura catalana era la convidada.

Cap a la Xina

Com ja hem dit, part d’aquests dibuixos s’ha vist ja a Pollença, a Madrid i a Barcelona. En tots ells, han estat moltes les veus que han confós l’obra de Bennàssar amb una mena de "Kamasutra mallorquí". El pintor, però, no està gens d’acord amb aquesta comparació ja que, en el seu cas, allò que ha fet han estat simplement "157 variacions d’un mateix tema. Un repte per a mi mateix com a pintor, ja que em vaig haver de posar a prova per veure fins on era capaç d’arribar".

El resultat, un llarg centenar d’obres en les quals Bennàssar juga amb diferents tècniques i colors, de l’aquarel·la a la tinta xina, de la tela al paper, del blanc i negre al color. La pròxima aturada de Mallorca eròtica serà el mes de març a Pequín. "Em fa especial il·lusió que el llibre sigui traduït al xinès. Em pensava que primer arribaria als Estats Units, però es veu que els americans són molt més reprimits", comentà amb certa irònia Bennàssar. De fet, el llibre s’ha traduït literalment al castellà i a l’anglès, de manera que es poden trobar expressions curioses com... "he gave it to the parrot with a long, thick sparrow".

La mostra inclourà també un seguit d’activitats complementàries. La més important de totes, encara amb dates sense concretar, serà un combat de gloses en què, evidentment, la temàtica serà d’allò més pujada de to. Segons Bennàssar, aquesta mena de combats són una bona manera de demostar "com estam d’orgullosos de les nostres gloses i de la nostra història".