TW
0

"Estic segura que a Mallorca es confeccionen amb el porc més de dues mil classes de plats i embotits, adobats amb tal profusió d’all, pebre coent, pebre vermell i espècies corrosives de tot gènere, que perilla la vida en cada mossegada..." Són les paraules de George Sand, l’any 1840, descrites al llibre Un hivern a Mallorca. Un clar exemple d’allò que que vol ser l’exposició itinerant Cuines de paper, organitzada per l’Institut d’Estudis Baleàrics i que, des d’avui, es pot veure a l’Escola d’Hoteleria de les Illes Balears, tot i que passarà, més tard, també pel centre de Palma.

Llibres de costums, de receptes, de plaers o simplement literatura amb un alt component gastronòmic. La cuina ha omplert pàgines senceres al llarg dels darrers segles. El llibre del Sent Soví, datat entorn del 1324, Les lleis Palatines (1337) i El llibre del Coch (1520) són les primeres referències a la cuina mallorquina que ens dóna a conèixer l’exposició. "Són volums que no hem pogut dur fins aquí perquè la seva antiguitat requereix tenir-los a l’arxiu corresponent", aclareix Toni Planes, comissari de l’exposició que recull més de 500 títols, des de l’edat mitjana fins als nostres dies. Molts d’ells es troben col·locats en una petita biblioteca de lliure consulta per al visitant .

Conscients que la cuina és una part imprescindible dins la cultura popular de les Illes, l’IEB ha volgut realitzar aquest complet estudi, el primer que mira d’enumerar i també d’estudiar la totalitat de títols publicats a les Illes i sobre les Illes en l’apartat gastronòmic. Cuina de paper es completa, a més, amb un selecció de receptes, una per cada poble de Mallorca, i un llibre en blanc on el visitant també pot deixar les seves millors menges. De totes elles, però, la més simple i golosa, continua sent, tal com descrivia Blai Bonet en el seu llibre La vida i els meus instants, la mateixa: "En èsser a l’estació de Campos vàrem treure el berenar que dúiem embolicat amb un paper de diari i fermat amb un fil de mataporc i jo berenava d’un panet d’oli amb una presa de xocolata de La Pera".